Генерал Мирчев: Водим нови подготовки

2 прочитания

Командирът на 24-та авиобаза бригаден генерал Петьо Мирчев дава интервю за вестник „Българска армия”, в което говори за моментната ситуация в поверената му база. Генералът съобщава, че се чака един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24 и че има проблеми с осигуряването на достатъчно изправни вертолети Cougar.

Публикуваме цялото интервю.

– Господин бригаден генерал, почувствахте ли разликата в длъжностите между заместник-командир и командир на 24-а авиобаза? – Разлика има и тя е огромна. Сега отговарям не само в едно направление, а за цялата база. Трябва да се грижа така, че всички планове да се изпълняват. Задълженията и отговорностите са много по-големи и ги усетих много скоро. Три седмици след встъпването ми в длъжност настъпи тежка зимна обстановка в Родопите и трябваше бързо да изпълним доста специални задачи с вертолети. Отделно имаше екипи, които работиха за прочистване на пътя в община Лъки с роторен снегорин и автомобили с висока проходимост. Така че задачите заваляха почти веднага.

– Бихте ли назовали някои от основните задачи, които ви предстоят? – В най-близко време са полетите над море. След това е парадът по случай Празника на армията 6 май. През годината имаме ротационни подготовки в Тренировъчния център в Хохенфелс – Германия. Предвидени са експериментални стрелби по разработените нови морски цели с вертолет Ми-17. През юни предстои учението на ВВС „Тиха буря“. То ще бъде по нов сценарий и по ново обучение. Ще участваме в стрелби на полигон „Шабла“, в съвместните българско-американски подготовки на полигон „Ново село“ и  „Тракийско лято 2015“. Важна задача е националната сертификация на среден транспортен самолет от 16-а транспортна авиационна група през октомври. 

– Проведеният през март европейски курс на екипажите от военнотранспортната авиация ще допринесе ли за подготовката на тази сертификация? – Курсът наистина е много полезен. Той издига имиджа на българските ВВС, в това число на транспортната ни авиация, Тя вече не изпълнява полети от точка А до точка Б за превоз на хора или товари, а полети на тактически фон, в дефиле на пределно малка височина… Ние вече притежаваме не само сглобени екипажи за такива полети, но вече имаме и инструктори. 

– На подготовката над море ще включите ли вертолет Ми-24? – Към момента очакваме да завършат заводските изпитания на първия Ми-24. Може би в началото на май ще го получим с нашите летателни изпитания. Ми-24 няма да участва в морската подготовка, тъй като се забави малко с получаването. Документално е разработен теоретичният курс за възстановяването на подготовката на този вертолет. След което ще започнат и самите полети за възстановяване на подготовката. Нашите амбиции са на стрелбите на полигон „Шабла“ през август-септември да участваме с Ми-24.

– Ще изпълните ли стрелби с вертолет Ми-17? – Такава подготовка е имало преди 20-25 години, но за стрелби само с НУРС. Преди две-три години възстановихме подготовката, но сега за първи път ще изпълняваме стрелби по морски цели, а не само на полигон „Елена“. Освен стрелбата с тези снаряди водим една нова подготовка за стрелба с картечното въоръжение от борда на вертолета.

– Предвиждате ли стрелба и с вертолет  Cougar? – Има такива разработки, но засега не предвиждаме стрелби с този вертолет. Предстоят други нови задачи като парашутни скокове от Cougar. Тази подготовка ще започне първо с нашето отделение за търсене и спасяване. 

– Продължава ли подготовката за пилотиране с очила за нощно виждане? – Новото е, че започнахме такава подготовка предимно с основния инструкторски състав и на Bell 206.

– Осигурена ли е приемствеността в авиобазата? – Този проблем стои пред базата от доста време. Но смея да твърдя, че започнахме сравнително по-рано да работим по осигуряването на приемствеността. За съжаление, към момента средната възраст на подготвените пилоти е около 42 – 43 години. След тях има една малка групичка от хора, които изучаваха Cougar във Франция  и бяха втори пилоти, а сега ги подготвяме за командири на екипажи. Също така, сформиран е курс на вертолет Bell 206 предимно с новоназначени пилоти от други бази и випускници на Националния военен университет. Имаме амбициозната програма и съгласието на Командването на ВВС, че те ще преминат интензивна подготовка в рамките на две години на Bell 206, за да достигнат до ниво втори клас, след което да преминат на другите вертолети за обучение за участие във военни мисии. Те са бъдещият гръбнак на авиобазата.

– Да се води подготовка, трябват изправна техника и достатъчно гориво. Какво от тях не ви достига? – Тази година нямаме проблеми с горивото. По-скоро проблем се очертава с авиационната техника, и то специално с вертолетите Cougar.

– За петстотинчасовите инспекции ли става въпрос? – Петстотинчасовите и двугодишните инспекции ги изпълняваме тук, в авиобазата, с помощта на инженерно-техническия състав. Но за да се извършат тези инспекции, трябват определени резервни части и консумативи. А все още не е сключен договор за интегрирана логистична поддръжка за вертолетите и за двигателите. 

– Определихте ли вече екипажите за парада на Празника на армията 6 май? – На парада ще участваме с един вертолет Ми-17 , като сме предвидили и един резервен. Командир на екипажа на основния вертолет е подполковник Филип Ангелов, а на резервния – майор Йордан Йорданов.  

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Самандов: Никой не ни подарява изтребители
Следваща публикация
Министър Ненчев: Ако е по-евтино друг да пази небето ни, то сметката е много проста
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню