КСНС ни приближи към балтийски сценарии за ВВС

2 прочитания

Липсата на конкретни решения за финансирането на въоръжените сили на провелия се днес, 27 април 2015 г., в Президентството Консултативен съвет за национална сигурност (КНСН) приближават ВВС към „балтийски сценарии”. Тоест отказ от изтребителната авиация, като род войски.

Продължилият три часа съвет при президента Плевнелиев излезе с декларация от общи пожелания и три препоръки, които обаче имат малко общо със сериозното нямане на пари през тази бюджетна година. Липсата на финансови средства и някои общи политически постановки, обаче обричат изтребителната авиация на България на смърт в следващите месеци и преминаване към охрана на въздушното ни пространство от чужда страна.

Надеждите за актуализация на военния бюджет за 2015 г. бяха попарени, което не само, че значи известни съкращения във Въоръжените сили, но и практически няма шанс за по-добро ресурсно осигуряване на ВВС.

Конкретно за изтребителната авиация това значи, че не може да се чака адекватно финансиране за техническата поддръжка на наличните МиГ-29. По-рано представителя на РСК МиГ за България генерал о.р. Александър Александров заяви, че в началото на годината са водени преговори за ремонта на 14 двигателя РД-33, но в последствие броя им е намален до два.

Нуждата от ремонтирани двигатели и изтичащия ресурс на КСА-2 са сред най-сериозните проблеми на МиГ-29. И ако в момента се обмисля удължаването на ресурсите на КСА-2, то българските инженери нямат възможност да работят по двигателите РД-33 и тук единственото решение е плащане за ремонт в Русия.

Проблемът с МиГ-29 има още поне две измерения. Първо, това е ролята на военния министър Николай Ненчев и второто е свързано с едно от решенията на КСНС.

В интервюто си за вестник „Сега” публикувано в петък министър Ненчев каза, че няма да подпише договор за 80 млн. лева с РСК МиГ, защото цените в него са били завишени три пъти. Министърът дори заяви, че му е бил предлаган подкуп за да подпише сделката, а отказът му е предизвикал вълна от атаки по него, които се финансират от заинтересувани около МиГ кръгове.

На другия ден по радио „Дарик” министъра не успя да каже за какво точно са били въпросните 80 млн. лева, нито дали има официална оферта за подобна сделка, като прехвърли топката в полето на ВВС, заявявайки, че те са водили преговорите.

Може да се твърди, че министър Ненчев минира изтребителите МиГ-29 и отклони темата в коридора на противопоставянето „изток – запад”, което се насажда в обществото в последните месеци. Трудно е да се каже, дали той или някой друг ще посмее да сключва договори с руската страна.

Вторият потенциален проблем е свързан с третото становище на КСНС, което ако се приеме буквално значи мигновено отказване от значителна част от военната авиация на България. Становището гласи, че бъдещите инвестиции в отбранителни способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО и да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Ако това се приеме буквално, то единствените летателни апарати, които трябва да останат в експлоатация във ВВС са самолетите Pilatus PC-9/12 и C-27J и вертолетите Cougar и Bell 206.

Лидерът на ПП Атака Волен Сидеров заяви в неделя, че мисията по „еър полисинг” над България ще бъде поета от друга страна от НАТО. Сидеров мотивира твърдението си с извадка от доклада на военния министър Ненчев, който е трябвало да бъде изнесен пред КСНС.

Самият доклад не е публично достъпен, въпреки че министър Ненчев обеща той да бъде качен на сайта на МО.

Така българската изтребителна авиация се оказва под кръстосан огън на безпаричие, политически интриги и незаинтересуваност за инвестиране в отбраната на страната. Ако тези тенденции продължат, то достигане до ситуация, в която няма да можем да охраняваме сами небето си е реалистичен сценарии, който ще стане факт към средата на 2016 г.

Прочие, за подобно развитие намекна вече няколко пъти министъра на отбраната, а според запознати това се е обсъждало още от края на миналата година.

Няма надежда и за бърза покупка на нов боен самолет. След КСНС премиерът Борисов заяви пред журналисти, че в момента няма пари за нови изтребители и че евентуално може да има след две или три години. Миналата седмица министър-председателят направи сходно изказване, обяснявайки, че изтребителите ще изчакат.

Свързани теми

Предишна публикация
Прокуратурата призовава министър Ненчев за МиГ-29
Следваща публикация
Генерал Самандов: Никой не ни подарява изтребители
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню