Капитал: Очаква се демонстрация на Textron Scorpion

2 прочитания

Tекат първоначални принципни разговори между Министерството на отбраната и американската компания Textron AirLand, която има желание на продаде на България своя лек боен самолет Scorpion. Това съобщава седмичникът „Капитал”.

Според „Капитал” ,Textron вижда в своя самолет Scoprion възможен заместник на учебните самолети L-39 и щурмовите Су-25. Вестникът съобщава, че в скоро време предстои демонстрация на единствения прототип в България.

Източници на АЕРО потвърдиха, че се очаква демонстрация на Scorpion в авиобаза Граф Игнатиево в следващите седмици. През декември 2014 г. по време на симпозиум на ВВС за безпилотни апарати Джонатан Дирлимпъл, вицепрезидент на Textron Systems, заяви, че компанията му има интерес да предложи Scorpion и на България.

В официално съобщение на производителя Textron AirLand се казва, че между изложението в Бурже (15 – 18 юни) и авиошоуто във Феърфорд, Великобритания (17 – 19 юли) ще бъдат извършени и множество демонстрации на машината за ВВС на различни нации в Европа. Явно една от държавите ще е и България.

Scorpion се създава от консорциум, в който отбранителната компания Textron има основен дял. От своя страна компанията има вече не лоши позиции в България с доставката на бронираните бойни машини M1117 Guardian, както и с намеренията си да сглобява въпросната машина у нас, ако спечели конкурса за доставка на бойни машини за батальонните ни бойни групи.

В същото време няма модернизационен проект, който да предполага директната замяна на учебните самолети L-39 и щурмовите Су-25. Единственият актуален проект за ВВС в момента е придобиването на многоцелев боен самолет. Разбира се, запознаването със Scorpion ще бъде полезно за офицерите от ВВС, тъй като той е представител на нишата на леките и евтини разузнавателно-ударни самолети.

Scorpion изпълни първи полет на 12 декември 2013 г. Машината е изцяло нова конструкция, като основният ѝ замисъл е да се използва, като многоцелева дозвукова платформа в задачи по непосредствена авиационна поддръжка, разузнаване и наблюдение, патрулиране и ограничени задачи по контрол на въздушното пространство срещу малоскоростни цели.

Машината има двучленен екипаж, максимална излетна маса от 9300 kg и два реактивни двигателя Honeywell TFE731 (18 kN). Scorpion има шест точки за окачване под крилото, които могат да носят боен товар до 2800 kg. Машината има и вътрешен отсек, който може да се използва за разполагане на разнообразен специален товар, като прицелно-обзорни комплекси и други подобни.

Textron AirLand все още няма стартов клиент за Scorpion. До момента единственият прототип е натрупал 385 часа нальот и е тестван при разнообразни условия и задачи. От компанията заявяват, че обмислят разработката и на чисто учебна версия на самолета за участие в американския конкурс T-X за замяна на T-38.  

Свързани теми

Предишна публикация
Сенатът на САЩ отпусна пари за повече бойни самолети
Следваща публикация
Финландия търси нов изтребител
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню