Сенатът на САЩ отпусна пари за повече бойни самолети

4 прочитания

Сенатът на САЩ одобри допълнителни разходи за покупката на още бойни самолети F-35 и Super Hornet, както и за допълнителни БЛА Reaper. Машините ще залегнат за покупка в бюджета за финансовата 2016 г.

Сенатът одобрява покупката на още 12 броя машини от семейството Super Hornet, 10 броя F-35 и осем безпилотни апаратa Reaper. Тези бойни самолети са над количествата заложени в проектобюджета от Пентагона.

През миналата седмица сходно предложение направи и Камерата на представителите в Конгреса на САЩ, като бяха отпуснати допълнително пари за пет F/A-18E/F ($350 млн.), седем EA-18G Growler ($660 млн.), осем F-35, но нямаше предложение за допълнителни MQ-9.

Допълнителните самолети са от т.нар. „списък с желания” на Пентагона, за който няма финансиране. По решение на двете камери на Конгреса е възможно част от тези желания да бъдат финансирани. В бюджетното си предложение Пентагона бе заявил нула Super Hornet/Growler, 57 броя F-35 (44 от модела А, девет В и четири С) и 29 безпилотни MQ-9 Reaper.

Допълнителните 12 машини от семейството Super Hornet щя бъдат изключително важни за Boeing, които трябва да започнат да затварят производствената си линия в Сейнт Луис догодина. Новата поръчка от САЩ, както и евентуалната сделка с Кувейт ще позволят линията да работи до края на 2018 г., което ще позволи търсенето на нови експортни клиенти.  

Свързани теми

Предишна публикация
JF-17 намери своя първи експортен клиент
Следваща публикация
Капитал: Очаква се демонстрация на Textron Scorpion
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню