Финландия търси нов изтребител

2 прочитания

Финландия обяви плановете си за придобиване на нов изтребител, който трябва да влезе на въоръжение преди 2030 г. Това съобщи DefenseNews.

“В момента разглеждаме пет варианта – Eurofighter, Rafale, Super Hornet, F-35 и Gripen NG. Всички тези варианти са реалистични и за сега нямаме фаворит”, това е заявил генерал-майор Лаури Пуранен, който е начело на работната група за придобиване на изтребителя.

ВВС на Финландия днес експлоатират 61 броя F/A-18C/D Hornet. Доставката им започва през 1995 г.

„Няма да коментираме броя на желаните нови изтребители в момента, но мога да кажа, че моментното ни количество изтребители отговаря на нуждите на страна, като нашата”, е казал още генерал Пуранен.

Очаква се в следващите няколко месеца Финландия да изпрати запитвания до производителите, дали се интересуват от участие в евентуален конкурс в скандинавската страна. Същинската конкурсна процедура се очаква през 2017 – 2018 г., а взимането на решение за победител около 2021 г.

Смята се, че проектът ще е на стойност €6 – 10 млрд. и се очаква цената за придобиване и експлоатация на бъдещия изтребител да е от основна тежест, предвид не особено цветущото състояние на финландската икономика.  

Свързани теми

Предишна публикация
Капитал: Очаква се демонстрация на Textron Scorpion
Следваща публикация
Кувейт скоро ще купи H225M
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню