Saab ще продължи да продава и подобрява Gripen C/D

22 прочитания

Saab продължава да вижда добри маркетингови перспективи в модела Gripen C/D, въпреки, че вече активно предлага много по-модерния Gripen E/F. Това съобщава IHS Jane’s.

„Няма да спрем да промотираме модела C/D. Той все още е и ще продължи да бъде много способен боен самолет, който ще продължи да бъде подобряван. Няма значение дали разполагате с Gripen C/D или с Gripen E/F, винаги ще има начин да получите по-големи бойни способности чрез подобрения и модернизации”, това е заявил Улф Нилсон, директор на авиационния отдел на Saab.

Според Нилсон работата по моделът C/D ще продължи поне до 2035 г. и в този период ще има различни модернизационни програми за него.

До момента Saab са пласирали 75 Gripen C и 25 Gripen D на Швеция (повечето са престроени от първоначално поръчаните 105 Gripen A и 13 Gripen B), 17 С и девет D за Южна Африка, осем C и четири D за Тайланд и са дадени на лизинг12 C и два D на Унгария, 12 C и два D на Чехия и един модел D на Имперското училище за тестови пилоти във Великобритания. Словакия е избрала  Gripen C/D за свой нов изтребител, като в най-скоро време се чака договор.

Отделно Швецияе поръчала 60 броя Gripen E, като поръчката може да нарасне до 80 самолета, а други 28 от модела E и осем от модела F за Бразилия.

В последно време Saab усилено промотира факта, че ще продължи да продава и развива паралелно двете поколения на Gripen – C/D и E/F и няма намерение да изостави клиентите на по-старото поколение.

Последният Gripen C/D бе предаден на шведските ВВС в началото на 2015 г. и в момента линията за крайно сглобяване в Личопинг не работи с модела C/D. Според Нилсон за всеки бъдещ клиент на Gripen C/D ще има два варианта.

„Швеция разполага с доста Gripen A/B, които са складирани и са с малко часове. Те могат да се преработят в модела C/D. Би имало малка разлика в цената на преработен A/B и новопроизведен C/D, но при всички случаи, ако клиентът иска новопроизведени самолети, то могат да се произведат още C/D”, разяснява Нилсон пред IHS Jane’s.

Gripen C/D е по-евтин от Gripen E/F, но решението кой от двата модела да се предлага на отделните клиенти е продиктувано и от сроковете на евентуална доставка, както и на желаните бойни възможности.

„Първата възможност за нов клиент да се сдобие с Gripen E/F ще е към 2022 г. До тогава ще работим за Швеция и Бразилия. Има много конкурсни програми, които не могат да чакат до тогава. Разбира се, това че клиентът е купил Gripen C/D не значи, че в бъдеще няма да може да ги смени за E/F”, разказва Улф Нилсон.

Saab се надява да пласират на световния пазар между 300 и 450 броя Gripen в следващите 20 години.

В момента Saab разглежда следните потенциални пазари – Австрия (C/D или E/F за замяна на Eurofighter), Боцвана (C/D), България (C/D), Колумбия (C/D или E/F), Чехия (допълнителни C/D), Унгария (допълнителни C/D), Индия (E/F), Индонезия (C/D), Кения (C/D), Малайзия (C/D), Мексико (C/D или E/F), Намибия (C/D), Перу (C/D или E/F), Филипините (C/D), Португалия (C/D) и Уругвай (C/D или E/F).  

Свързани теми

Предишна публикация
Мали поръчва Super Tucano
Следваща публикация
JF-17 намери своя първи експортен клиент
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню