Solar Impulse 2 достигна Хаваите

2 прочитания

Експерименталният самолет летящ със слънчева енергия Solar Impulse 2 успешно се приземи на Хавайските острови след 118-часов полет от Япония. Полетът е част от околосветското пътешествие на машината.

Машината излетя от Нагоя, Япония на 28 юни 2015 г. в 18,03 UTC и се приземи на летището Калаелоа, край Хонолулу. Точната продължителност на полета е 117 часа и 52 минути, а изминатото разстояние 8774 km, при средна скорост от 61 km/h.

Полетът е изпълнен от Андре Боршберг.

Полетът между Нагоя и Хонoлулу е рекорден в няколко отношения. Това е най-дългият полет извършен от едноместен самолет и най-дългия полет извършен от самолет със слънчево захранване.

В оригиналния план рекордният полет трябваше да се извърши между Нанджин, Китай и Хонолулу, но това бе провалено от лошото време на Тихия океан. След 44 часа във въздуха Solar Impulse 2 се приземи в Япония, където изчака подходящи условия почти един месец.

Околосветското пътешествие на Solar Impulse 2 започна от Абу Даби на 9 март 2015 г. Полетът около света бе планиран да се осъществи на 12 етапа.

Solar Impulse 2 трябва да докаже възможността за много продължителен полет без използване на горива на базата на петрола. Машината има 269,5 m2 слънчеви панели тежи едва 2300 kg, като голяма част от масата ѝ е отделена за литиевите батерии и електрическите мотори на борда. Те захранват четирите електрически двигателя, всеки от които има мощност от 13 kW. Излишната енергия се съхранява в батерии с обща маса от 633 kg. През нощта апаратът ще разчита на това електричество.Размахът на крилото е 72 m.  

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters показа еко вертолет
Следваща публикация
Пилотска грешка е довела до катастрофата с тайванския ATR 72
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню