Полемики около прелитането на Ламанша с електрически самолет

8 прочитания

Прелитането на Ламанша от самолет задвижван от електрически двигател предизвика сериозни полемики в авиационната индустрия. Две компании се готвеха да извършат историческото прелитане, но то в крайна сметка им бе отнето от френски ентусиаст.

В началото на седмицата бе ясно, че гигантът Airbus и самолетостроителя на леки самолети Pipistrel имат намерение да прелетят Ламанша със свои електрически самолети, повтаряйки историческия полет на Луи Блерио от 25 юли 1909 г.

Надпреварата между двете компании, обаче придоби неспортсменски нюанс, когато германската компания Siemens изпрати писмо до Pipistrel, с което забранява използването на електрическия им двигател на самолета Alpha Electro при полети над вода. От Siemens се оправдаха, че се грижат за безопасността на полетите, тъй като 80 kW двигател е експериментален.

Управителят на словенската компания Pipistrel Иво Боскарол е заявил, че е разочарован от решението на Siemens и ще продължи работата по вкарването на Alpha Electro в серийно производство, макар и вероятно с използването на двигател на друг производител.

Действията на Siemens вероятно се диктуват от факта, че компанията предоставя двата електромотора за Airbus E-Fan 1.0 (обща мощност от 60 kW). Европейският самолетостроител е вложил над €20 млн. в разработката на двудвигателния и двуместен електрически самолет, за който се надява да бъде вкаран в серийно производство през 2017 – 2018 г. Siemens има и договор с Airbus за съвестна работа по интеграцията на електрически и хибридни двигатели в леката авиация.

На 10 юли 2015 г. сутринта,  E-Fan 1.0 излита от Лид, Великобритания и извършва 37 минутен полет до Кале, Франция и покрива разстоянието от 74 km. В кабината на самолета е неговия главен конструктор Дидие Естен. Полетът е проведен в присъствието на голям брой журналисти и VIP лица.

Радостта на Airbus, обаче е кратка, след като става ясно, че на предния ден абсолютно същия полет е бил изпълнен от френския акробатичен пилот Огюс Дювал. Французинът е изпълнил полет от Кале до английския бряг и обратно на борда на своя двудвигателен ултралек самолет Cri Cri Cristaline задвижван от електрическа енергия. Самолетът е издигнат във въздуха на борда на друг самолет и вече в полет се отделя от него.

Въпреки, че от Airbus поздравиха Дювал, по-късно компанията заяви, че опитът му не се брои, защото самолетът му е излетял с помощта на друг самолет.

Flightglobal, обаче припомни, че всъщност първото прелитане на Ламанша с използване само на електрическа енергия датира от далечната 1981 г., когато Пол Макрийди прелита от френското летище Корнел он Вера, край Париж и каца в британската авиобаза Манстън. Полетът с дължина 262 km е изпълнен за 5 час и 23 минути със самолета  Solar Challenger. Неговите два двигателя по 2,2 kW всеки се захранват с енергия от слънчеви панели.  

Свързани теми

Предишна публикация
Solar Impulse 2 ще продължи пътешествието си следващата пролет
Следваща публикация
Airbus Helicopters показа еко вертолет
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню