Хърватска получи всички свои МиГ-21

4 прочитания

Хърватска получи всички 12 изтребителя МиГ-21, които бяха изпратени за ремонт и адаптация на авиониката в Украйна. Последната машина е била приета на 16 юли 2015 г.

На 22 юли хърватските ВВС показаха всички свои изтребители МиГ-21 на церемония в авиобаза Плесо, на която присъстваха освен висши офицери от хърватските въоръжени сили, така и командващия на ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Франк Горац.

През юли 2013 г. хърватското правителство сключи договор с ГК „Укрспецэкспорт” за капитално-възстановителен ремонт и адаптация на авиониката за да отговаря на стандартите на НАТО за седем хърватски МиГ-21 и покупката на пет други МиГ-21, които са били собственост на предприятието ГП „Одесавиаремсервис”. Машините са от неизпълнен договор с Йемен. Страната бе поръчала 28 изтребителя МиГ-21, но успя да плати само 20 от тях, а останалите останаха на съхранение в Украйна. Целият договор с Хърватска е на стойност от $13,7 млн.

Работата по договора, обаче започва да буксува. Първият ремонтиран и адаптиран от към авионика изтребител е трябвало да бъде доставен през октомври 2013 г., но реално това става през април 2014 г. До май същата година са получени общо седем самолета, но хърватските ВВС и МО имат сериозни забележки към качеството на ремонта и отказват да приемат машините.

Следват доработки по вече доставените самолети, а последната партида от пет изтребителя е доставена чак това лято с около година закъснение от първоначалния график.

Украинските авиоремонтни предприятия дават две години гаранция на ремонтираните изтребители.

В същото време Хърватска форсира процеса по избор на нов изтребител. Очаква се до края на годината да бъде избран най-подходящия изтребител за страната и да започнат преговори за покупката му, които трябва да приключат догодина.  

Свързани теми

Предишна публикация
Аржентина преговаря сериозно за Kfir Block 60
Следваща публикация
Кралските ВВС остават с рекордно малко самолети
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню