CH-53K изпълни първи полет

6 прочитания

Прототипът на тежкия транспортен вертолет Sikorsky CH-53K King Stallion изпълни дебютния си полет днес, 27 октомври 2015 г., от изпитателния център на вертолетостроителя в Уест Палм Бийч, Флорида.

Първият полет е започнал в 08,02 часа местно време и е продължил точно 30 минути. Той е преминал в рамките на очакваното. Изпитателната програма на типа е с обем от 2000 летателни часа, които трябва да се изпълнят от четири прототипа в рамките на три години.

CH-53K външно прилича на останалите вертолети от семейството на Н-53, но всъщност е проектирана на ново машина с електро-дистанционна система за управление, изцяло стъклена кабина и полезен товар от 12,2 тона.

Първият полет на типа идва около година по-късно от планираното и девет години, след като Sikorsky получи поръчката за разработка на нов тежък транспортен вертолет за нуждите на Корпуса на морската пехота. Въпреки забавянията все още се очаква изпитателната програма да приключи през 2019 г.

За сега се планира пълномащабното производство на типа да започне през 2020 г., а Корпуса на морската пехота планира да придобие 200 броя от типа.  

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция даде оферта за Gripen на Хърватска
Следваща публикация
Финландия търси нов изтребител
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню