Швеция даде оферта за Gripen на Хърватска

9 прочитания

Шведската агенция за оръжеен експорт FXM съобщи, че е дала официална оферта на Хърватска за продажбата на многоцелевите изтребители Gripen C/D. Това съобщава IHS Jane’s.

Съобщението идва след, като през юни хърватското Министерство на отбраната пусна запитване за информация за придобиването на осем или 12 новопроизведени многоцелеви изтребители, които да заменят сегашния флот от МиГ-21.

Според плана за развитие на хърватското МО, модернизираните МиГ-21 трябва да останат на въоръжение до 2024 г. В същото време финансирането на програма за придобиването на нов изтребител се очаква от 2019 г.

Очаква се хърватското правителство да оцени потенциалните предложения и за употребявани изтребители, най-вече за F-16, като се очакват оферти за това включително и от Израел.

Още през 2007 г. Saab даде оферта на Хърватска за 10 едноместни Gripen C и два двуместни Gripen D, като стойността ѝ бе €700 млн. Процесът на покупка на нов изтребител, обаче бе прекъснат през 2008 г. поради финансовите затруднения на страната.  

Свързани теми

Предишна публикация
Northrop Grumman ще строи новия американски стратегически бомбардировач
Следваща публикация
CH-53K изпълни първи полет
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню