Финландия търси нов изтребител

1 прочитания

Финландските въоръжени сили получиха разрешение от военния министър на страната Юси Ниста да започнат  изпълняването на програма за намиране на заместник на изтребителите F/A-18C/D. Това съобщава IHS Jane’s.

Програмата, която е известна, като HX, идва, след като през лятото бе изработен доклад, който показва потенциалните възможности за подмяната на изтребителния флот на Финландия.

Докладът казва, че страната трябва да намери нов многоцелев изтребител, който да замени F/A-18 Hornet. Новият самолет трябва да осигурява отбраната на страната заедно с наземни комплекси за ПВО.

Според оценките на финландското МО, до към 2030 г. финландските Hornet ще достигнат края на жизнения си цикъл, поради умора на конструкцията, намалени бойни възможности и невъзможност за доставка на резервни части. Препоръката е след 2025 г. да започне подмяната на тези самолети.

Очаква се към февруари 2016 г. Финландия да изпрати запитвания за информация към потенциалните доставчици, през 2018 г. да се изпратят покани за участие, а конкурсната процедура да стартира през февруари 2019 г. Сключването на договора с победителя трябва да стане факт през 2021 г., четири години по-късно да се достигнат първоначалните бойни способности с новия изтребител, а техният пълен обем да се усвои до 2030 г.

Докладът на финландското МО е идентифицирало F/A-18E/F Super Hornet, Rafale, Eurofighter Typhoon, F-35 и Gripen, като потенциални кандидати.

ВВС на Финландия днес експлоатират 61 броя F/A-18C/D Hornet. Доставката им започва през 1995 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
CH-53K изпълни първи полет
Следваща публикация
Полетя F-16V
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню