Летище София посрещна пасажер номер 4 000 000

9 прочитания

В навечерието на коледните празници летище София посрещна своя 4-милионен пътник. Щастливката Жасмина Кристоф и нейното семейство кацнаха от Лондон с полет на авиокомпания British airways. Това съобщиха от столичното летище.

Под звуците на „Радецки марш“ на Щраус, в изпълнение на духовия оркестър на националното музикално училище „Любомир Пипков“, пътничката беше посрещната тържествено на столичното летище.

„Tази година летище София за първи път ще посрещне над 4 милиона пътници – 2,5 млн. на Терминал 2 и 1,5 млн. на Терминал 1“, обяви изпълнителният директор Христо Щерионов. Той подари на г-жа Кристоф карта за многократни посещения в салоните за гости – New Generation Gold на стойност €150, а г-жа Ася Иванова, член на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД – ваучер за безмитните магазини на стойност €100.

Статистиката на летището показва, че най-предпочитаната дестинация е Лондон. Тя се обслужва от четири авиокомпании, които изпълняват редовни целогодишни полети, а от следващата година авиокомпаниите ще станат пет. По този маршрут пътническият трафик бележи ръст от 16% спрямо миналата година. От София пътувалите са 300 000 души до четири от летищата на британската столица: Хийтроу, Гетуик, Лутън и Станстед.

Привличането на по-голям пътнически и товарен трафик е една от основните цели на летище София и за нейното постигане се работи целогодишно.

За първи път през далечната 2006 г. столичното летище посрещна над 2 милиона пътници. Година след въвеждане в експлоатация на Терминал 2, през 2008 г., бяха обслужени над 3 млн. пътници (3,2 млн.). През 2013 г. те нараснаха на 3.5 млн., а през 2014 г. достигнаха 3.8 млн.

От януари до края на ноември 2015 г. пътниците по редовните линии са се увеличили с 6,6% спрямо същия период на предходната година, което се дължи на постоянно увеличаващия се брой на пътуващите по международните маршрути.  

Свързани теми

Предишна публикация
Двата полски РД-33 пристигат утре
Следваща публикация
Томислав Дончев: Скоро трябва да купим нов многоцелев изтребител
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню