Сърбия се включва в конкуренцията по ремонта на вертолети

7 прочитания

Както съобщава руската информационна агенция ТАСС, министърът на отбраната на Сърбия Братислав Гашич и първият зам.-директор на руската Федерална служба по военно-техническо сътрудничество Андрей Бойцов са подписали днес, 13 януари 2016 г. протокол за създаване в Сърбия на регионален център за обслужване на руски хеликоптери. 

Проектът предвижда ремонтно обслужване на руските машини, които се използват в региона и в света, съобщават от сръбското военно министерство. Двете страни го оценяват като приоритетно направление за по-нататъшно военно-техническо сътрудничество.

Доколко това ще повлияе на баланса в Източна Европа, където няколко държави имат мощности за ремонт и споразумения с Русия , засега е трудно да се каже. От една страна, след подписването на подобно споразумение трябва да се инвестира в създаване на ремонтна база, с купуване на документация, оборудване и обучение на състава, след което следва сертифициране от руската страна. А всичко това изисква време и пари и най-вероятно ще видим подобни възможности в Сърбия не по-рано от началото на следващата година.

Вече как и къде ще се търси пазар е съвсем друг въпрос.  Може да се предположи, че това споразумение е свързано със сръбските постъпки за купуване на два нови вертолета  Ми-17 от Русия, за което се говореше усилено в средата на миналата година, но все още не се знае има ли договор или още не е подписан.

Що се касае до експортните перспективи, те едва ли разчитат на привличане на европейски клиенти, а са свързани с възможностите на сръбската оръжейна индустрия да привлича клиенти от Третия свят. Там сърбите са много добри и биха могли „да окраднат“ част от пазара, който в момента се държи от Украйна, защото украинската ремонтна промишленост вече страда от руското ембарго, не позволяващо доставки на важни части, използвани при ремонта, като например лопати на носещия и опашния винт.

България вече има подобно споразумение от 2012 г., когато Министерският съвет утвърди, а парламентът ратифицира аналогично  междуправителствено споразумение с Русия за организирането на ремонта и модернизацията на вертолети Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) и техните модификации на територията на България. За това има два сертифицирани завода – в София („ТЕРЕМ-Летец“) и Пловдив (“Авионамс“). Първият работи по поръчки на военното министерство и частни български компании, както по Ми-8 и Ми-17, така и по Ми-24, докато вторият основно е зает с работа по Ми-8 и Ми-17 за чужди клиенти, основно в Европа и Африка. 

Създаването на център в Сърбия за обслужване и ремонт на Ми-17 (Ми-8) и Ми-24 (Ми-35) едва ли ще повлияе на и без това слабия експортен бизнес на българските заводи със сходен предмет на дейност.  

Свързани теми

Предишна публикация
Латвия стартира 24-часово дежурство по търсене и спасяване
Следваща публикация
Работи се по подобрен Су-34
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню