Генерал Попов влезе в длъжността началник на отбраната

4 прочитания

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „началник на отбраната“ се проведе днес, 8 февруари 2016 г., в Министерството на отбраната. В длъжността встъпва генерал-лейтенант Константин Попов. Това съобщиха от МО.

„Аз съм с ясното и пълно разбиране за сериозните отговорности, за предизвикателствата, които ми предстоят в ежедневието и градежа на Българската армия“, заяви генерал-лейтенант Попов.

Той посочи три основни приоритета в своята работа.

„Основното, върху което смятам, че ще се съсредоточим всички заедно като един екип, това ще бъде отношението ни към хората, към личния състав – издигане престижа на българския войник, сержант и офицер, неговата подготовка, образование и не на последно място – възпитание“, отбеляза той.

„Този градеж ще продължи и с модернизация – като начин на мислене, но и като придобиване на нови способности на ясни принципи, ефективни отчети и разумна реализация. Не на последно място – акцент в нашата бъдеща дейност ще бъде интеграцията. Вътре, в рамките и структурите на Българската армия, на Министерството на отбраната и между институциите, както и в структурите на Алианса“.

Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази признателността на ръководството към работата на досегашния началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

„По време на Вашия мандат се ускори военната реформа, бяха разработени и приети основополагащи документи за военното строителство на армията и за военната стратегия“, отбеляза той в обръщението си и награди вицеадмирал Николов с почетен знак „Свети Георги“ – първа степен.

Министър Ненчев изрази увереност, че със своите личностни качества новоназначеният началник на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще отговори на очакванията на държавата и обществото и ще ръководи с висок професионализъм Българската армия. Генерал-лейтенант Константин Попов е роден на 28 август 1961 г. в град София. В своята военна кариера е преминал от най-ниската пилотска длъжност до най-високата – от младши пилот в изтребителна ескадрила до командир на Военновъздушните сили и заместник-началник на отбраната. Пилотирал е L-29, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29. За отлична служба и високи професионални резултати през своята военна кариера генерал-лейтенант Попов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. През 2002 г. като командир на авиобаза Граф Игнатиево той е отличен с награден знак „За вярна служба“, а през 2011 г. като командир на Военновъздушните сили – с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“. Той е един от първите висши български офицери, работил в щабове на НАТО. В периода 2005 – 2006 г. е началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша. За този период е отличен със златен медал на полските въоръжени сили. В периода 2006 – 2008 г. е заместник-началник на щаба на военновъздушния компонент „Юг” на НATO в Измир, Турция.  

Свързани теми

Предишна публикация
Все още няма обществена поръчка за части за МиГ-29
Следваща публикация
Завръщането на Ми-24
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню