ВВС обяви ученията и тренировките за 2016 г.

10 прочитания

Българските военновъздушни сили обявиха в какви учения и тренировки ще вземат участие през тази година. Правят впечатление няколкото сериозни българо-американски тренировки свързани с дълъг престой на американски военни самолети у нас.

Годината се открива с течащата в момента българо-американска летателна тренировка “Thracian thunder 2016”, в рамките на която от януари до края на март на авиобаза Граф Игнатиево се базират щурмови самолети А-10.

От април до юли ще тече друга българо-американска тренировка – “Thracian eagle 2016”, в чийто рамки у нас ще се пребазира ескадрила F-15. За юли е планирана по-кратка българо-американска тренировка с изтребители F-16 – “Thracian star 2016”.

Пак през юли ще се състои и традиционната тренировка на транспортната авиация и парашутните подразделения “Thracian summer 2016” и международна летателна тренировка на транспортната авиация “Balkan Spartans”, която ще е между оператори на тактическитра транспортни самолети C-27J.

През юли и август ще се проведе друга традиционна тренировка – “Black sea rotational force” и тактически курс за транспортна авиация “EATTC 2016-3” в рамките на Европейския съюз.

Във втората половина на годината ще се проведат и традиционните учения между ВВС на България и Гръция (“Green bridge 2016”) и Румъния и България (“Blue bridge 2016”), в рамките на които се отработват процедури по „ер полисинг”. През септември ще се проведе и “Ramstein guard”.

От националните учения и тренировки през юли се планира „Бриз 2016”, а традиционните експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели ще бъдат проведени през август или септември.

Сили и средства на ВВС ще вземат участие и в учения и тренировки извън границите ни. Това са “Saber junction 16” през март – април, “Combine resolve VI” през май и полско-българска летателна тренировка през юни.  

Свързани теми

Предишна публикация
Зам. Министър Кюмюрджиев: Полша няма капацитет, затова купуваме нови двигатели
Следваща публикация
Все още няма обществена поръчка за части за МиГ-29
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню