L-39 „Албатрос“ – 30 години в служба на България

357 прочитания

На 17 септември 2016 г. Учебната авиационна група „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия беше домакин на открит летателен ден. Той беше посветен на честването на тридесетата годишнина на учебно-тренировъчния самолет L-39ZA „Албатрос“.

Българската поръчка за този тип датира от 1985 г. – общо 36 самолета, разпределени в две ескадрили. Първата от тях е от състава на 2-и учебно-боен авиополк (УБАП), базиран на летище Каменец. Тя получава 12 самолета през 1986 г. и още осем шест пред 1987 г. Втората ескадрила получава 12 броя L-39ZA през 1990 г. През 1987 г. е доставен и тренажор TL-39, монтиран във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

Първата група български пилоти – общо 10 души, както и инжерено-технически състав (от състава на 2-и УБАП и ВНВВУ „Георги Бенковски“), заминава на курс за приучване на новия самолет през март 1986 г. Той се провежда в учебния център на ВВС на Чехословакия в Кошице. Курсът е с продължителност два месеца. През месец май летателният и инженерно-техническият състав са допуснати до полети и експлоатация на самолета с отлични резултати.

Първият L-39ZA с борден номер 827 каца на българска земя и е зачислен в 2-и УБАП, летище Каменец, на 1 септември 1986 г. Новият самолет служи за замяна на остарелите самолети за повишено летателно обучение УМиГ-15 и МиГ-17 в една от ескадрилите на 2-и УПАБ, а другата по това време лети на МиГ-21. След извеждането от въоръжение на МиГ-21, и двете ескадрили на полка в Каменец са превъоръжени с L-39ZA.

През юни 2006 авиобаза Каменец е закрита и самолетите са включени в състава на новообразуваната Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

Празникът беше скромен, но от сърце, с две вълни полети, всяка от които с участието на самолети L-39 и PC-9М. Задачите бяха изпълнявани от лейтенантите от двата интензивни курса за летателна подготовка (втори и трети), основно випуски 2014 и 2015 г. Те демонстрираха техника на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина над летището, както и маневрен въздушен бой, атаки по земна цел, групова слетяност, визуално въздушно разузнаване в двойка и прехват на самолет-нарушител.

Наземното изложение за първи път включваше всички основни самолети на Учебната авиационна група, използвани за обучение – както сегашните L-39ZA и РС-9М, така и използвани като наземни учебни пособия L-29, Су-22М4, МиГ-21ПФМ и МиГ-23МЛ. Наземният показ включваше още авиационна и специална техника. Музейната експозиция пък включваше материали от Държавния военноисторически архив от Велико Търново, отразяващи събитията, свързани с приемането, обучението и усвояването на самолет L-39ZA.

Похвална инициатива на командването на Учебната авиационна група беше украсата на два самолета L-39ZA (един на наземното изложение и още един, участващ в полетите) със специални надписи, отбелязващи 30 години служба на „Албатрос“-а в родното небе.

Свързани теми

Предишна публикация
Ден на отворени врати в Музея на авиацията
Следваща публикация
WizzAir ще лети София – Варна
357 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню