Министър Ненчев: Можех да пусна RfP още днес, но искам обществено обсъждане

3 прочитания

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви днес, 15 ноември 2016 г., че още днес е можел да пусне запитването за даване на оферта за новия изтребител (RfP), но иска всичко да мине през обществено обсъждане за най-голяма прозрачност.

„Стремя се на първо място към пълна прозрачност, тъй като имаше много съмнения и продължава да има, бих искал и настоявам те да минат през много сериозно публично обсъждане”, заяви министър Ненчев.

Той каза още, че и двата големи проекта за модернизация на армията (този за нов изтребител и този за придобиване на корвети за ВМС) са финализирани.

„RfP-то също е готово. Можех да го пусна без каквото и да е колебание днес, вчера или миналата седмица. Но се стремя към много широко публично обсъждане. За да няма никакво съмнение, а аз вярвам, че няма такава база, защото никога не съм се месил на екипите и не съм оказвал въздействие да се насочват проектите към една или друга страна, ще направим тези обсъждания”, казва още Ненчев.

Според министъра на отбраната би било безумие ако следващият кабинет не продължи инвестиционните проекти в областта на отбраната.

Министър Ненчев пласира публично идеята за „обществено обсъждане” на изтребителния проект през миналата седмица, а според източници на АЕРО тя витае из етажите на МО от повече от две седмици. Теоретично, ако на въпросното обсъждане масово (и разбира се, организирано) се застъпва една и съща теза от редица, уж независими експерти, то военният министър би имал извинение да се намеси във вече изготвения RfP.

Но предвид оставката на кабинета „Борисов 2” е много малко вероятно да видим подобно развитие и явно министър Ненчев просто бави топката с изтребителния конкурс за пореден път.

Свързани теми

Предишна публикация
„Хели ер“ продължават работа по далекопроводите в Родпите
Следваща публикация
Тодор Тагарев: Изтребителният проект е твърде сериозен за генералите
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню