Pilatus обяви три сделки за PC-21

2 прочитания

Швейцарският самолетостроител Pilatus обяви днес, 4 януари 2017 г., три сделки за своя турбовитлов учебно-тренировъчен самолет PC-21 за общо 21 броя. Общата стойност на сделките е над 300 млн. швейцарски франка ($292 млн.)

Най-крупната сделка е за френските ВВС, които ще получат 17 броя PC-21, които ще бъдат използвани за основната част на пилотското обучение, преди преминаването на реактивния учебно-тренировъчен самолет за преходно обучение Alpha Jet. Освен самолетите, швейцарската компания ще предостави и наземна система за обучение FOMEDEC.

Реално машините ще се експлоатират от компанията Babcock, която сключи през ноември миналата година договор с френското МО за доставка на съвременна система за обучение на пилоти. Договорът е за 11 години.

Два броя PC-21 се купуват от британската компания Qinetiq и ще са модифицирани за използване в школата за летци-изпитатели ETPS, разположена във Великобритания. Самолетите ще се използват за обучение не само на пилоти, но и бордни инженери-изпитатели.

Останалите два PC-21 отиват в Кралските йордански ВВС. Те се добавят към вече изпълняващата се поръчка за осем самолета от същия тип. Доставките за близкоизточната държава ще започнат през тази година.

В момента има поръчки за общо 298 броя PC-21. Самолетът се използва вече от Швейцария, Сингапур, Катар, Саудитска арабия и Обединените арабски емирства. Предстоят доставки за Австралия и Йордания.

Свързани теми

Предишна публикация
Аржентина подновява преговорите за Kfir
Следваща публикация
Индия ще избира между F-16 и Gripen
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню