Франция и Германия подписаха за съвместна експлоатация на C-130J

3 прочитания

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха днес, 11 април 2017 г., меморандум за разбирателство за съвместна експлоатация на флот от тактически транспортни самолети C-130J.

Заради забавянето на Airbus A400M Франция реши през януари 2016 г. да поръча четири броя C-130J. Два в стандартно транспортно изпълнение и два танкера KC-130J. Машините ще се доставят между края на тази година и началото на 2019 г. Основното предназначение на самолетите ще е обслужване на силите за специални операции на страната.

През октомври 2016 г. Германия обяви плановете си за покупка на четири или шест броя C-130J, които също да се използват основно за специални операции и да допълват A400M. Финално решение по въпроса трябва да се вземе от Бундестага през 2019 г. с доставка за 2021 г.

Според изказвания на германския министър на отбраната, обаче в програмата за обща експлоатация на Super Hercules и двете държави ще участват с по шест самолета, което значи, че Франция ще купи още две машини.

Споразумението между двете страни предполага създаването на обединена ескадрила базирана в Еврьо, Нормандия. Летателният и технически персонал ще е смесен от двете страни, а ескадрилата ще заработи през 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Има договор за първия прототип на ПАК ДА
Следваща публикация
Възстановяват производството на Ту-160 от 2022 г.
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню