X-37B се приземи след две години на орбита

10 прочитания

Експерименталната безпилотна совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи вчера, 7 май 2017 г., след като прекара на орбита почти две години.

Космическият апарат бе изстрелян на орбита на 20 май 2015 г. и се приземи в космическия център Кенеди, Флорида след рекордните 718 дни на орбита. Това е и първото използване на пистата в центъра Кенеди, след края на края на програмата на Космическата совалка на НАСА през юли 2011 г.

Мисията, която бе известна като OTV-4 (Orbital Test Vehicle-4) беше четвъртата за програмата X-37B. Всички четири изстрелвания на апарата бяха извършвани от Кейп Канаверал, но първите три се приземяваха в авиобаза Вендербърг, Калифорния.

ВВС на САЩ разполагат с два апарата X-37B, които са построени от Boeing. Последният полет е осъществен с втория апарат. X-37B има дължина от 8,9 m и излетна маса от 5 тона. Товарният отсек е с размери 2,1 х 1,2 m. Той се отваря на орбита и от него се разпъва слънчев панел.

Задачите на X-37B са класифицирани. Според ВВС на САЩ основното предназначение на апарата е да тества нови технологии, които могат да се приложат в бъдещи космически кораби. Подозира се, че апаратът може би тества технологии за унищожаване на противникови спътници и разузнавателно оборудване.

Всяка следваща мисия на X-37B е по-дълга от предишната. Първият полет на апарата трае 224 дни, вторият 468, а третият 674.

Очаква се следващата мисия на X-37B да стане факт до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Илон Мъск ще изпрати двама космически туристи около Луната през 2018 г.
Следваща публикация
Boeing ще строи демонстратор по програмата XS-1
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню