X-37B се приземи след две години на орбита

21 прочитания

Експерименталната безпилотна совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи вчера, 7 май 2017 г., след като прекара на орбита почти две години.

Космическият апарат бе изстрелян на орбита на 20 май 2015 г. и се приземи в космическия център Кенеди, Флорида след рекордните 718 дни на орбита. Това е и първото използване на пистата в центъра Кенеди, след края на края на програмата на Космическата совалка на НАСА през юли 2011 г.

Мисията, която бе известна като OTV-4 (Orbital Test Vehicle-4) беше четвъртата за програмата X-37B. Всички четири изстрелвания на апарата бяха извършвани от Кейп Канаверал, но първите три се приземяваха в авиобаза Вендербърг, Калифорния.

ВВС на САЩ разполагат с два апарата X-37B, които са построени от Boeing. Последният полет е осъществен с втория апарат. X-37B има дължина от 8,9 m и излетна маса от 5 тона. Товарният отсек е с размери 2,1 х 1,2 m. Той се отваря на орбита и от него се разпъва слънчев панел.

Задачите на X-37B са класифицирани. Според ВВС на САЩ основното предназначение на апарата е да тества нови технологии, които могат да се приложат в бъдещи космически кораби. Подозира се, че апаратът може би тества технологии за унищожаване на противникови спътници и разузнавателно оборудване.

Всяка следваща мисия на X-37B е по-дълга от предишната. Първият полет на апарата трае 224 дни, вторият 468, а третият 674.

Очаква се следващата мисия на X-37B да стане факт до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing ще строи демонстратор по програмата XS-1
Следваща публикация
Илон Мъск ще изпрати двама космически туристи около Луната през 2018 г.
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню