Има планове за модернизация на българските C-27J

748 прочитания

Предвижда се модернизация на българските тактически-транспортни самолети C-27J Spartan. Това е заявил в интервю за вестник „Българска армия” командирът на 16-та авиационна база полковник Филип Ангелов.

„В следващите две – три години предвиждаме модернизация на Спартаните с цел повишаване и придобиване на нови бойни способности”, заявява полковник Ангелов в новия брой на ведомствения вестник на МО.

Командирът на 16-та база не влиза в детайли за каква модернизация става въпрос, но през миналата година се чуха планове за интеграция на способности за пожарогасене от въздуха на българските Spartan. Става въпрос за контейнери пълни с вода, които са за еднократно използване и се хвърлят върху бушуващите пожари. На един полет може да се хвърли до шест  Румънските C-27J имат такава способност и през 2021 г. я използваха при гасене на пожари в Северна Македония.

Другата опция за обновяване на наличните C-27J е докарването им до стандарта Next Generation. Производителят Leonardo представи тази опция в края на 2020 г.

Стандартът включва нова авионика, която отговаря на новите изисквания в гражданската авиация, включително дейталинк FANS 1/A+, TCAS 7.1 и ILS Cat. II. Освен това самолетът получава нова система за избягване сблъсък с терена, нови дисплеи в пилотската кабина, нов метеорологичен радар, подобрена радионавигация, подобрена комуникация, включително възможност за спътникова връзка, нов интерком, Mode 5 IFF/ADS-B и светлини базирани на LED технологията.

Най-видимата промяна в новия вариант е добавяне на уинглети на крилото, които повишават летателните характеристики (става въпрос най-вече за далечината на полет и характеристиките при излитане). Взети са мерки и за повишаването на максималната излетна маса с един тон.

C-27J Next Generation

Полковник Ангелов е заявил още, че скоро ще бъде подписано рамково споразумение с Leonardo за техническа поддръжка на наличните C-27J. Процедурата за възлагане на обществена поръчка бе стартирана през миналата есен.

Командирът на базата е отбелязал, че като цяло се поддържа в изправно състояние 70% от наличната авиационна техника, а през март от Украйна се чака ремонтирания Ан-30.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна наддаване за бъдещите бази за HEMS
Следваща публикация
Транспортното министерство ще координира създаването на държавен оператор за HEMS
748 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Събития в цялата страна по случай 12 април

Празникът на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан със събития из цялата страна, включително дни на отворените врати във военни бази и празнични програми. Това ще стане утре, 12 април 2019 г.

Млади пилоти започват курс на L-39

Курс за приучване на самолет L-39ZA започна днес, 23 април 2018 г., на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка. Това съобщават от ВВС.

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Меню