Има планове за модернизация на българските C-27J

710 прочитания

Предвижда се модернизация на българските тактически-транспортни самолети C-27J Spartan. Това е заявил в интервю за вестник „Българска армия” командирът на 16-та авиационна база полковник Филип Ангелов.

„В следващите две – три години предвиждаме модернизация на Спартаните с цел повишаване и придобиване на нови бойни способности”, заявява полковник Ангелов в новия брой на ведомствения вестник на МО.

Командирът на 16-та база не влиза в детайли за каква модернизация става въпрос, но през миналата година се чуха планове за интеграция на способности за пожарогасене от въздуха на българските Spartan. Става въпрос за контейнери пълни с вода, които са за еднократно използване и се хвърлят върху бушуващите пожари. На един полет може да се хвърли до шест  Румънските C-27J имат такава способност и през 2021 г. я използваха при гасене на пожари в Северна Македония.

Другата опция за обновяване на наличните C-27J е докарването им до стандарта Next Generation. Производителят Leonardo представи тази опция в края на 2020 г.

Стандартът включва нова авионика, която отговаря на новите изисквания в гражданската авиация, включително дейталинк FANS 1/A+, TCAS 7.1 и ILS Cat. II. Освен това самолетът получава нова система за избягване сблъсък с терена, нови дисплеи в пилотската кабина, нов метеорологичен радар, подобрена радионавигация, подобрена комуникация, включително възможност за спътникова връзка, нов интерком, Mode 5 IFF/ADS-B и светлини базирани на LED технологията.

Най-видимата промяна в новия вариант е добавяне на уинглети на крилото, които повишават летателните характеристики (става въпрос най-вече за далечината на полет и характеристиките при излитане). Взети са мерки и за повишаването на максималната излетна маса с един тон.

C-27J Next Generation

Полковник Ангелов е заявил още, че скоро ще бъде подписано рамково споразумение с Leonardo за техническа поддръжка на наличните C-27J. Процедурата за възлагане на обществена поръчка бе стартирана през миналата есен.

Командирът на базата е отбелязал, че като цяло се поддържа в изправно състояние 70% от наличната авиационна техника, а през март от Украйна се чака ремонтирания Ан-30.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна наддаване за бъдещите бази за HEMS
Следваща публикация
Транспортното министерство ще координира създаването на държавен оператор за HEMS
710 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО иска да ремонтира единствения Ан-30

Министерство на отбраната е пуснало обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 от състава на българските ВВС. Оферти могат да се подават до 28 януари 2019 г.

Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.

Премиерът Бойко Борисов се е отдал на неясно насочен гняв във връзка със ситуацията с военната ни авиация. Това е станало на правителственото заседание, провело се на 28 ноември 2018 г. За това се чете в публикуваната стенограма от заседанието.

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

Меню