Илон Мъск ще изпрати двама космически туристи около Луната през 2018 г.

8 прочитания

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск съобщи, че през последното тримесечие на 2018 г. компанията му ще изпрати двама космически туристи до Луната и ще ги върне обратно с помощта на космическия кораб Dragon 2. Това съобщи самият Мъск.

Двамата космически туристи ще напуснат Земята с ракетата носител Falcon Heavy, която ще бъде изстреляна от Кейп Канаверал. Космическият кораб Dragon 2 ще се полети към Луната по т.нар. „траектория на свободното завръщане”. При нея космическият кораб се отправя към Луната и след това използва нейната гравитация за завръщане към Земята, без да се влиза на орбита около нашия естествен спътник. Подобна траектория бе използвана от Apollo 13.

Продължителността на полета ще бъде около седмица. Мъск не дава информация за самоличността на двамата космически туристи, но уточнява че те вече са направили сериозно авансово плащане. Стойността на мисията за сега е тайна, но вероятно нейната стойност се изчислява на стотици милиони долари.

Според Мъск има пазар за една или две подобни туристически мисии годишно, а в перспектива 20 – 30% от приходите на SpaceX ще идват от космическия туризъм.

Мисията, която трябва да се реализира след по-малко от две години, за сега се опира на изцяло недоказана и неизпитана технология. Първото тестово изстрелване на Falcon Heavy се планира за лятото на тази година.

Космическият кораб Dragon 2 също още не е полетял. Първата му безпилотна мисия се планира за ноември 2017 г. и в нейните рамки трябва да се извърши скачване с Международната космическа станция и последващо завръщане на земята. Първият полет с космонавти се планира за май 2018 г.

Изявлението на Мъск идва около две седмици, след като NASA съобщи, че проучва възможността тестовия полет около Луната на техния космически кораб Orion да бъде извършен с екипаж на борда. Мисията се планираше като безпилотна и трябва да стане факт през септември 2018 г.

Пилотируем космически кораб не е напускал земната орбита от декември 1972 г., когато завърши мисията Apollo 17.

Свързани теми

Предишна публикация
X-37B се приземи след две години на орбита
Следваща публикация
Virgin Galactic ще достигне космоса тази година
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню