Boeing ще строи демонстратор по програмата XS-1

5 прочитания

Американската агенция за авангардни проекти в отбраната DARPA избра компанията Boeing да строи експериментален ракетоплан в рамките на програмата XS-1.

Целта на програмата XS-1 е създаване на система за изстрелване на малки товари на ниска орбита. Системата ще се състои от безпилотен ракетоплан, който ще се издига на стратосферна височина и хиперзвукова скорост. Той ще носи малко едностепенна ракета за еднократно използване, която ще извежда на орбита полезния товар. Ракетопланът наречен , Phantom Express който ще излита като ракета, след това ще се приземява като самолет.

Програмата цели създаване на система, която да изстрелва малки сателити с маса до 1400 kg. с голям интензитет и ниски разходи.

Boeing и DARPA ще инвестират съвместно в програмата. Агенцията ще инвестира $146 млн., а инвестицията на Boeing не се съобщава.

Демонстраторът трябва да бъде готов до 2019 г. След това през 2020 г. ще бъдат изпълнени 12 – 15 експериментални полети. В началото ракетоплана ще лети със скорост от М 5, но в последствие ще достигне и М 10. Крайната цел на програмата е демонстрация на 10 полета в рамките на 10 последователни дни, при единична цена за изстрелване от $5 млн.

Конкуренти на Boeing бяха Northrop Grumman и Masten Space Systems.

Свързани теми

Предишна публикация
Изстреляха отново X-37B
Следваща публикация
X-37B се приземи след две години на орбита
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню