Осмият прототип на Т-50 вече лети

9 прочитания

Осмият прототип на руския изтребител от следващо поколение Сухой Т-50 (ПАК ФА) е изпълнил първи полет в края на април (вероятно на 25 април). Това съобщава сайта lenta.ru, позовавайки се на собствени източници в руското МО.

„Новият прототип полетя в края на април и скоро се очаква да бъде предаден за изпитания във ВВС. Той има пълна комплектация и може да използва цялото интегрирано щатно въоръжение”, заявява източникът на lenta.ru.

В оригиналната публикация lenta.ru съобщава за първи полет на деветия Т-50, но явно става въпрос за объркване от идекса му, който е Т-50-9. Реално това е осмия летящ прототип на изтребителя. Седмият полетя в средата на ноември 2016 г.

В началото на годината бе обявено, че в следващите 12 месеца руските ВВС ще получат още пет прототипа на Т-50, но за сега информацията не се потвърждава, предвид плановете за вкарване в изпитания на не повече от десет прототипа.

Междувременно през февруари 2017 г. руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов съобщи, че покупката на първите серийни изтребители ще стане към 2018 г., което значи че постъпването на въоръжение на типа ще бъде факт след 2020 г. По-рано се смяташе, че това ще стане около 2015 – 2016 г. Причините за отлагането са вероятно финансови и технически.

Свързани теми

Предишна публикация
Кения купува MD 530F
Следваща публикация
Saab вижда скорошни сделки за Gripen в България, Словакия и Ботсвана
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню