САЩ предоставя употребявани Black Hawk на Афганистан

6 прочитания

САЩ ще започнат да доставят на афганистанските въоръжени сили употребявани вертолети UH-60A Black Hawk след основен ремонт. Това става ясно от пътната карта за стабилизиране на Афганистан, която САЩ обяви наскоро.

През настоящата 2017 г. САЩ ще предоставят $814 млн. за развитие на афганистанските ВВС, като в сумата влиза доставката и на 53 броя UH-60A. Общо САЩ планират да доставят 159 броя от този вертолет, като средно годишно Афганистан трябва да получава по 30 машини.

Първите UH-60A се очакват в Афганистанските ВВС в края на 2019 г.

Още в края на миналата година стана ясно, че САЩ ще започнат да предоставят употребявани UH-60A на Афганистан с цел подмяна на наличните транспортни вертолети Ми-17.

Афганистанските въоръжени сили експлоатират близо 90 броя Ми-17 от различни варианти. Машините са доставени както нови, така и употребявани, като те са финансирани от САЩ и Обединените арабски емирства. Същите държави финансират и техните ремонти.

В САЩ от доста време върви политически дебат за това, че американски средства се влагат за покупка и поддръжка на руски вертолети, вместо да се влагат в производство и експлоатация на машини произведени в страната. Този дебат се засили в последните две години с влошаване на отношенията между САЩ и Русия.

През повечето време Пентагона защитаваше купуването на руски Ми-17 с тяхната по-евтина и лесна експлоатация от афганистанските екипажи, както и наличието на голям брой обучени и опитни пилоти и инженери в Афганистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария и Казахстан вече експлоатират Zlin 242
Следваща публикация
40 години от първия полет на Су-27
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню