Един осъден за изгарянето на Лаз-7

4 прочитания

Шест месечна пробация и 214 073 лв. глоба ще трябва да плати 76-годишният Милчо Лилов на Националния военно-исторически музей заради изпепелените на 12 март 2016 г. пет експоната в Музея на авиацията в Крумово.

Това реши пловдивският военен съд, който постанови, че реставраторът е виновен за избухналия пожар. Отделно Милчо Лилов дължи и 8562 лева държавни такси, както и трябва да покрие разноските по делото, които възлизат на 2133 лева.

Пожарът избухнал в халето около 11 часа на 12 март 2016 г. Тогава вътре започнал да работи осъденият, който е реставратор към Музея на авиацията. Въпреки изискванията за безопасност мъжът започнал да реже с ъглошлайф метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР-1. При работата с ъглошлайфа се разхвърчали искри, които попаднали върху крилото на самолета и то се подпалило. Милчо се опитал да потуши пожара, включително и с пожарогасител, но не успял. Пламъците бързо се разпространили и обхванали всичките пет самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пожара пострадал и самият Милчо Лилов, който получил изгаряния по дясната ръка.

Огънят е унищожил два оригинални самолета – биплана По-2, който е единствен запазен в България и един от двата запазени Лаз-7М (другият е тежко повреден отново в музея в Крумово след буря ), както и три реплики Капрони КБ-1, ДАР-1 и Албатрос Ф2. Всички те били подготвяни за изложение по повод празника на авиацията на 12 април 2016 г.

Повече от година след пожара официални лица не са поели моралната отговорност за пожара, нито има реални действия за евентуалната реставрация на Лаз-7М. Присъдата подлежи на обжалване, както от обвинението, така и от защитата.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски Ан-30 ще проведе наблюдателна задача над България
Следваща публикация
Летище Бургас посрещна леки самолети изпълняващи обиколка на Източна Европа
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню