Тестват F-35 със спирачен парашут

13 прочитания

Норвежкото МО публикува снимки, които показват изпитания на F-35A със спирачен парашут. Норвежките изтребители от този тип трябва да се снабдят с такова устройство.

Спирачният парашут се намира в малка гърбица, разположена между вертикалните стабилизатори. Норвежките ВВС искат това подобрение, тъй като повечето писти в Норвегия са сравнително къси, а през по-голямата част от годината са и мокри или заледени. 

Изпитанията се провеждат с втория сериен F-35A, имащ номер AF-02.

В момента най-сериозното предизвикателство е допълнителната гърбица да не повишава значително радарната сигнатура на изтребителя и разбира се, да няма влошаване на летателните характеристики.

Изпитанията стартираха през април 2017 г. и ще продължат и през следващата година. В проекта участва не само Норвегия, но и Холандия, като двете страни си делят разходите по разработка и изпитания. Не е ясно обаче дали холандските ВВС ще придобият системата.

Интеграцията на спирачен парашут на F-35A повтаря историята от преди почти 40 години, когато по норвежка заявка F-16A/B също се сдобива със спирачен парашут. Норвегия поръчва самолетите си в тази конфигурация, но в последствие тя е възприета и от други оператори на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия ще предоговаря доставката на Ил-76МД-90А заради объркана цена
Следваща публикация
Русия и Египет имат принципна договорка за доставката на Ка-52К
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню