Русия ще предоговаря доставката на Ил-76МД-90А заради объркана цена

2 прочитания

Руското МО ще предоговаря условията за доставка на 39 нови военнотранспортни самолета Ил-76МД-90А поради грешно изчислена цена на готовата машина. Това пише руският бизнес всекидневник „Коммерсантъ”.

Договорът е на стойност 140 млрд. рубли и предполага доставката на 39 броя новопроизведени Ил-76МД-90А. Според производителя обаче реалната цена на единичен самолет на а 3,6 млрд. рубли, а около 5 млрд. Така ако договорът се изпълни на тези условия производителят „Авиастар-СП” ще натрупа сериозни загуби.

Според източници на „Коммерсантъ” руското МО нямало против новата цена на единичен нов Ил-76, но общата цена на договора няма да се променя, което значи че броя на поръчаните самолети ще падне от 39 на около 28.

Договорът с „Авиастар-СП” е сключен през септември 2012 г. и трябва да бъде изпълнен до края на 2020 г. Според „Коммерсанта” причините за лошата калкулация на цената бил натиск от страна на руското МО за намаляване на стойността на готовия самолет, поевтиняването на рублата спрямо долара и забавяне на програмата.

До момента руското МО е получило три предсерийни самолета, които се използват за изпитания и само един сериен.

Ил-76МД-90А е дълбока модернизация на базовия Ил-76. Машината се задвижва от четири реактивни двигателя ПС-90А-76, авиониката е изцяло подменена, има и промени по конструкцията. Всичко това води до по-голям полезен товар и далечина на полет.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада за сега няма да купува Super Hornet
Следваща публикация
Тестват F-35 със спирачен парашут
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню