Катастрофа с вертолет Panther от състава на ВМС (обобщение)

13 прочитания

Днес, 9 юни 2017 г., около 12,30 часа е станала катастрофа с вертолет Panther от състава на Военноморските сили. При нея е загинал командирът на екипажа, а другите двама авиатори са пострадали. Това съобщават от МО.

Според официалната информация на МО, при изпълнение на задача „артилерийска стрелба по надводна цел“ по време на тактическото учение „Черно море – 2017“ вертолет AS 565MB Panther пада във водата, при което са пострадали тримата членове на екипажа. Инцидентът е станал в морето на около 13 km източно от устието на река Камчия. Предприети са незабавни спасителни действия, при които членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегатата „Дръзки“.

Според началник щаба на ВМС капитан I ранг Георги Пеев след изпълнението на задачата и при отправяне към базата си вертолетът е „имал съприкосновение“ с един от бойните кораби, които са били в района и след това машината е паднала във водата. Смята се, че това е била фрегатата „Дръзки“. Причините за това се изясняват.

При инцидента е починал командирът на екипажа капитан Георги Анастасов. Според д-р Валентин Милев от ВМА Варна, командирът на полета е пристигнал на брега без дишане и пулс. Били са направени всички възможни усилия за реанимирането му, но те са били неуспешни.

Останалите двама членове на екипажа, вторият пилот и бордният инженер – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са адекватни, контакти, в добро общо състояние и без опасност за живота. Пострадалите военнослужещи са транспортирани и настанени във Военната болница във Варна, където преминават през допълнителни прегледи. Междувременно близките им са уведомени за инцидента.  

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрази в профила си в социалната мрежа Facebook съболезнования към роднините на загиналия пилот.

„Като министър на отбраната заявявам категорично, че случаят ще бъде разследван и резултатите ще бъдат публично оповестени. Разпоредих на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов спешно да отпътуват за Варна и на място да се запознаят със случая и със състоянието на пострадалите български военни“, заявява още министър Каракачанов.

ВМС експлоатират три броя Panther доставени през 2011 г., които са разположени в Отделна морска вертолетна авиобаза „Чайка“. По неофициална информация катастрофата е станала с борд 902. Още този следобед започна операция по изваждане на вертолета от морето.

Със заповед на министър Каракачанов е започнато разследване на инцидента. Определен е съставът на комисията, в която са включени експерти от Служба „Военна полиция“ и Командването на Военноморските сили.

Това е първият фатален инцидент във военната ни авиация от 24 юли 2003 г. насам, когато при пожарогасене край Разлог се разби вертолет Ми-17 от състава на ВВС. Тогава загинаха четирима души.

___

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност „летец-пилот за ВВС“. Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност – старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.

Капитан Анастасов е имал над 600 часа нальот във въздуха на учебни самолети, Ми-14 и Panther.

Светла му памет!

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Спорът за изтребителите е между авиатори и лобисти
Следваща публикация
Президентът Радев летя на F-15
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню