Президентът Радев: Спорът за изтребителите е между авиатори и лобисти

0 прочитания

 

„Да приключим веднъж за винаги въпросa за изтребителя – спорът е между авиатори и лобисти”, това категорично заяви президентът Румен Радев в рамките на специално интервю, което той днес, 9 юни 2017 г., даде за bTV.

„Лобистите искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари и да ги заменим с още по-стари. И те са на цена на нов самолет. На това нещо те му казват „модернизация”, разви тезата си бившият командир на ВВС.

Президентът Радев явно визира множеството шаблонни изказвания на редица експерти, бивши политици и публични фигури, които в последно време активно и открито лобират за придобиването на употребявани изтребители F-16, като основно изтъкват геополитическа аргументация.

„Ако се следи специализираната преса, държавите които в момента са на въоръжение тези самолети (F-16 MLU – бел. ред.), а те в Европа са пет, между 2023 – 2028 г. ще започне да изтича жизнения цикъл на тези самолетът, въпреки всичките им подобрения. А ние точно тогава тепърва ще ги получаваме”, обясни още президентът.

Президентът Радев категорично отхвърли обвиненията, че има подменени хора в екипа, който е извършвал оценките на офертите и каза, че този факт много лесно може да бъде проверен.

„Няма никакви промени. От години се следва една стройна и ясна процедура. Тя е взаимствана от практиките на водещите авиационни държави. Прецизирани са нещата в рамките на препоръките на организацията Rand Corporation от САЩ за обективност, прозрачност и равнопоставеност. Хората, които критикуват тази процедура са я подписали как да се изпълнява тя и са уточнени сроковете, критериите, методиката. Тези хора или не са я чели, или не помнят, или нищо не разбират”, каза още Радев.

Върховният главнокомандващ каза, че очаква правителството да не протака повече проекта за нов изтребител.

„Има решение на Народното събрание от 2 юни 2016 г., има проект за инвестиционен разход. Няма какво да се умува повече. Проектът трябва да върви, а не да се бави под една или друга форма”, заяви категорично президентът Румен Радев.

Радев каза, че в тригодишната бюджетна прогноза няма достатъчно пари, но има целеви средства за проектите за многоцелевия изтребител и многофункционалните патрулни кораби. Това са около 2,3 млрд. за пет години.

„Вместо това парите да идат само за тези два проекта, аз предложих да обърнем внимание на всички в сектора и тези пари да се разсрочат за плащане на проектите за един дълъг период от 15 – 20 години. За да има пари и за проекта на сухопътни войски, и за заплати и най-важното – за подготовка. Аз очаквам бързи конкретни действия”, каза Радев.

Според президента, 16 многоцелеви изтребителя са минимума, който България трябва да има за да може да си осигури въздушния суверенитет и изпълнение на мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО.

Запитан дали пехотата е царицата на боя, бившият изтребителен пилот отговори така:

„Да не се връщаме в годините на Първата световна война и да трябва да викаме и кавалерията. Всички видове въоръжени сили са еднакво важни и в една съвременна операция се водят съвместни бойни действия”

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Пилотите ни летят в пъти по-малко от стандартите на НАТО
Следваща публикация
Катастрофа с вертолет Panther от състава на ВМС (обобщение)
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню