Президентът Радев: Пилотите ни летят в пъти по-малко от стандартите на НАТО

2 прочитания

„Рано е да се говори за причини, но каквото и да е станало мога да ви кажа едно – със сигурност знам, че екипажът има нальот поне 3 – 4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за минимален безопасен санитарен минимум, което е 180 часа. Всички наши летци летят в пъти под този стандарт”, това заяви президентът Румен Радев в интервю излъчено вчера, 9 юни 2017 г. по bTV.

„Многократно и като командир на ВВС алармирах, че летим опасно малко и това най-сетне трябва да стане ясно”, припомня бившият командир на ВВС.

Президентът Радев заяви, че е рано да се каже какви са причините за вчерашния инцидент с вертолет Panther от състава на ВМС, при който загина командира на машината. Радев каза, че е разговарял по телефона с началника на отбраната, с командира на ВМС, говорих и с полковник Петко Василев, който е председател на разследващата комисия.

„Искам да изкажа съболезнования на семейството, близките и колегите на капитан Георги Анастасов. Един трагичен инцидент при който командирът на екипажа на вертолет Panther загина. Искам да благодаря на спасителния екип и на медицинския екип, които направиха всичко възможно да спасят капитан Анастасов”, каза върховният главнокомандващ.

Запитан какво чувства след подобни трагични случаи, Радев каза следното:

„Изпитвам гняв, че ние като държава не може още да се организираме, въпреки че този проблем е ясен, въпреки че авиацията и армията остана малка ние все още се туткаме и не може да осигурим ресурси, които да осигурят поне една безопасна подготовка. Не само във ВВС, но и във ВМС и Сухопътни войски”

Президентът Радев не пропусна да критикува изтегления доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили:

„Няма нужда повече да прехвърляме едни безкрайни папки, декларации, решения, да изтегляме едни доклади за състоянието на отбраната и въоръжените сили, в които пише истината, че да ги порозовяваме. Тези доклади днес станаха червени”

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Загиналият пилот е имал достатъчно нальот
Следваща публикация
Президентът Радев: Спорът за изтребителите е между авиатори и лобисти
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню