Министър Каракачанов: Загиналият пилот е имал достатъчно нальот

2 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че загиналият пилот е имал достатъчно нальот и че не приема тезата на президента Радев, че по изтребителя спорят лобисти и авиатори. Това каза той в предаването „Тази събота” по bTV днес, 10 юни 2017 г.

„По проверката, която ми е разпоредена, до момента ми е докладвано, че за миналата и тази година загиналият капитан Анастасов е имал достатъчно нальот и той е действал изключително професионално, както по време на учението, така по време на инцидента. Не може да се каже в конкретния случай, че той е следствие от неподготвеност на екипажа”, заявява министърът на отбраната.

Министър Каракачанов отхвърли тезата на президента за малкото нальот във военната авиация и каза, че няколко часа след подобен инцидент да се правят подобни изказвания не е сериозно.

„Състоянието на авиацията е в резултат на хронично недоглеждане в последните 25 години и не приемам упрек към едно правителство, което е на 30 дни и към МО, което ръководя в момента”, защити се Каракачанов.

В същото време трябва да се отбележи, че в последните осем години ГЕРБ, коалиционният партньор на министър Каракачанов, е на власт шест от тях, самостоятелно и в коалиция.
Министър Каракачанов даде нови детайли за вчерашната катастрофа с флотски вертолет Panther.

„Това, което е ясно в момента е че по време на учението „Черно море – 2017” се провежда стрелба от вертолет по морска цел. Той е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега. Захождайки пред кораба перката на вертолета се закачила във флагщока, това е пилона, на който се закачат знамената на кораба, но пилотът е овладял машината и се е отправил към брега. Явно в следващите минути апаратурата на борда е подала сигнал за проблем и го приближава обратно към кораба за да може да бъде приводнен близо до него. Това е за да бъдат спасени по-бързо. Бърза и професионална работа на спасителните екипи, но при падането на вертолета във водата двама от екипажа успяват да излязат, а капитан Анастасов не успява. Установяват се причините за това”

Министър Каракачанов съобщи още, че благодарение на професионалните качества на капитан Анастасов животът на останалите двама от екипажа е спасен.

„Издал съм заповед за неговото повишаване в звание от капитан в майор, макар и посмъртно”, каза военният министър.

По време на интервюто бе повдигнат въпроса за бавенето на програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС и нови патрулни кораби за ВМС.

„Задавам другият въпрос, ако сега в спешен порядък похарчим 2,4 млрд. няма ли отново цялото общество да ни зададе въпроса, а защо подходихте към този или онзи самолет, този или онзи изпълнител на поръчката за патрулните кораби. Не е въпросът да се дава зор и на бегом да се решава този проблем”, обясни позицията си Каракачанов.

Запитан дали има лобистки натиск около придобиването на нов изтребител, военният министър отговори така:

„Не съм съгласен, че въпросът е спор между авиатори и лобисти. Никой не иска да заменя старите самолети МиГ-29 с други стари самолети. Това да е ясно категорично. Не съм бил подложен на лобистки натиск и няма да позволя да бъдат подложен”

Трябва да се отбележи, че думите на военният министър не са коректни, защото една от офертите за придобиване на нов боен самолет е именно за употребявани F-16, които са произведени около 1983 – 1984 г. и те действително са по-стари от наличните МиГ-29, произвеждани 1988 – 1989 г.

Каракачанов отбеляза и че изтребителите ни МиГ-29 които функционират в момента, и другите които са консервирани, по никакъв начин не са техника за изхвърляне с което явно намекна, че те могат да продължат да се експлоатират и в по-далечно бъдеще.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов за катастрофата с Panther, новия изтребител и състоянието на отбраната
Следваща публикация
Президентът Радев: Пилотите ни летят в пъти по-малко от стандартите на НАТО
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню