Балкански „Спартанци“ в София

9 прочитания

Втората международна летателна тренировка от серията Balkan Spartan се проведе у нас в периода от 7 до 16 юни 2017 г. с участието на три тактически военнотранспортни самолета С-27J Spartan от три европейски държави.

Тази година балканският му формат беше повече от скромен, защото единствената страна от региона беше България. Румъния, която участва в миналото издание на тренировката тази година не е имала възможност да изпрати самолет, докато Гърция, която също е в списъка на операторите на самолета С-27 Spartan, въобще не е проявила интерес към тренировката, въпреки, че е била поканена. От друга страна, на събитието присъстваха наблюдатели от Словакия – държава, която очаква доставката на два самолета С-27J в скоро време. Може само се надяваме събитието, което вече става традиционно, догодина да се проведе с повече участници.

Както обясни ръководителят на тренировката, полк. Румен Кондев от Щаба на ВВС, основната идея е уеднаквяването на процедурите между отделните страни, които оперират с типа самолет. По принцип и трите държави в тазгодишното издание – България, Литва и Италия – са членки на НАТО, но по отношение на летателната и техническа експлоатация на самолета всички имат свои национални правила, които може да се различават от останалите. Затова съвместната тренировка помага за подобряване на оперативната съвместимост, ако се наложи самолетите да работят в международна среда при реални операции.

Освен това съвместната работа на въздушни и наземни екипи помага за общото повишаване на подготовката и черпене „с пълни шепи“ от чужди опит, където това може да е възможно. Литовската страна например, беше особено доволна от възможност да изпълнява полети в планинска местност, защото в домашни условия това не е възможно (Литва е страна само с равнинен терен). Инженерно-технически състав от трите страни също имаше възможност за обмяна на опит по техническото обслужване на С-27J и решаване на проблеми, срещани във всекидневната дейност.

Всеки ден се изпълняваше по една задача от самолет, като към екипажа беше прикрепен и инструктор (тук наричан ментор) от друга нация. Той следи за действията на пилотите и да оценява тяхната подготовка, като на следполетния брифинг прави анализ на допуснатите грешки и дава своите препоръки.

Задачите бяха типични за военнотранспортната авиация – излитане от летище София, след това полет на малка височина по маршрут и в точно определено време излизане на площадката за десантиране „Африка“ (изоставеното военно летище Чешнигирово до Пловдив, което се използва за десантните задачи). Там се имитиране на хвърляне на товар с парашутна платформа (това е нещо ново за българските екипажи) и изпълнение на тактически заходи за кацане на къса и полуподготвена писта. След кацането на „Африка“ на борда се вземат парашутисти от бригадата Специални сили, които след това се пускат на площадката. Полетът по маршрут на малка и пределно малка височина е както над равнина местност, така и в планинска (Родопите). Минималната височина над равнинна местност е 300 фита (100 метра). Също така се транспортират и екипи за аеромедицинска евакуация.

Според ръководителя на италианската група, майор от 46-а военнотранспортна бригада от Пиза, който предпочете да остане анонимен (цялата група от Италия от 24 души имаше забрана за разкриване на имена), изпълняваните летателни задачи по време на тренировката са били със средна трудност. След кацане следва още една част от програмата на тренировката – съвместната работа на екипи от трите страни за работа с товари – тяхното товарене, укрепване и разтоварване. Един от дните е посветен на преоборудване на товарния отсек за хвърляне на парашутисти, втори за работа със система за доставка на товари (парашутна платформа А22), трети – на товарене и разтоварване на автомобили, четвърти – за преоборудване за аеромедицинска евакуация, пети – за товарене и разтоварване на тежки и обемисти товари.

Снимки – Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Най-интересното от Бурже 2017
Следваща публикация
Компанията Saab е готова да започне преговори за доставка на Gripen
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню