САЩ одобри експорта на Super Tucano за Нигерия

16 прочитания

Държавният департамент на САЩ е одобрил експорта на 12 леки ударни самолети Embraer A-29 Super Tucano за Нигерия. Администрацията на предишния американски президент Барак Обама отказа експорта, поради опасения, че африканската страна използва авиацията си срещу цивилни.

Конгресът на САЩ има 30 дни да одобри сделката, която е на стойност $593 млн. В нея влизат освен доставката на 12-те самолета и обучение, резервни части, наземна инфраструктура и други съпътстващи стоки и услуги.

През януари 2017 г. нигерийските ВВС бомбардираха бежански лагер в северната част на страната, при което загинаха поне 100 цивилни. Атаката бе използвана от администрацията на Обама, като повод за спиране на експорта на Super Tucano. С идването на власт на Доналд Тръмп бе обявено, че сделката ще стане факт с цел борба срещу терористичната групировка Боко Харам.

Сделката за Нигерия ще бъде изпълнена по механизма за експорт на въоръжение от САЩ FMS. По такъв начин бяха договорени шест Super Tucano за Ливан. Машините ще бъдат доставени в края на 2017 г. Отделно САЩ директно купиха и след това предадоха 20 машини за Афганистан. Всички тези самолети се сглобяват в САЩ по лиценз от Sierra Nevada Corporation.

Общо 17 страни експлоатират или ще експлоатират около 200 броя A-29 Super Tucano. Турбовитловата машина има две вградени 12,7-mm картечници и широк набор от управляемо и неуправляемо въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия ще вземе Су-35 на бартер
Следваща публикация
Румъния иска да сглобява по лиценз AH-1Z
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети

ВВС на САЩ все пак ще стартират конкурс за доставка на леки турбовитлови бойни самолети, като цели сключване на договор до края на септември 2019 г. Това се чете от сайта за потенциални обществени поръчки в САЩ FedBizOpps.

Меню