САЩ одобри експорта на Super Tucano за Нигерия

12 прочитания

Държавният департамент на САЩ е одобрил експорта на 12 леки ударни самолети Embraer A-29 Super Tucano за Нигерия. Администрацията на предишния американски президент Барак Обама отказа експорта, поради опасения, че африканската страна използва авиацията си срещу цивилни.

Конгресът на САЩ има 30 дни да одобри сделката, която е на стойност $593 млн. В нея влизат освен доставката на 12-те самолета и обучение, резервни части, наземна инфраструктура и други съпътстващи стоки и услуги.

През януари 2017 г. нигерийските ВВС бомбардираха бежански лагер в северната част на страната, при което загинаха поне 100 цивилни. Атаката бе използвана от администрацията на Обама, като повод за спиране на експорта на Super Tucano. С идването на власт на Доналд Тръмп бе обявено, че сделката ще стане факт с цел борба срещу терористичната групировка Боко Харам.

Сделката за Нигерия ще бъде изпълнена по механизма за експорт на въоръжение от САЩ FMS. По такъв начин бяха договорени шест Super Tucano за Ливан. Машините ще бъдат доставени в края на 2017 г. Отделно САЩ директно купиха и след това предадоха 20 машини за Афганистан. Всички тези самолети се сглобяват в САЩ по лиценз от Sierra Nevada Corporation.

Общо 17 страни експлоатират или ще експлоатират около 200 броя A-29 Super Tucano. Турбовитловата машина има две вградени 12,7-mm картечници и широк набор от управляемо и неуправляемо въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия ще вземе Су-35 на бартер
Следваща публикация
Румъния иска да сглобява по лиценз AH-1Z
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Полша подписа за 48 броя FA-50

Полша подписа рамково споразумение за придобиване на 48 леки бойни самолета KAI FA-50PL. Това стана…
Меню