Катар подписа за 36 броя F-15QA

2 прочитания

Катар подписа договор за доставка на 36 многоцелеви изтребители F-15QA. Стойността на сделката е $12 млрд.

Договорът е бил подписан на 14 юни 2017 г. по време на посещение в САЩ на катарския военен министър Халид бин Мохамед ал Атилай. От американска страна споразумението е разписано от секретаря по отбрана Джеймс Матис.

Не се дават детайли за срока на доставки на 36-те F-15QA (Qatar Advanced).

През ноември миналата година бе дадено разрешение на Катар за покупката на 72 броя F-15QA, заедно със съпътстващо оборудване, обучение и въоръжение, като очакваната стойност на сделката бе $21 млрд. Въпреки, че бе разрешен експорта на 72 изтребителя, явно Катар е решил на първо време на вземе 48 от тях. Не е известно дали останалите 24 са залегнали като опция към сделката или въобще е отпаднала тяхната покупка.

ВВС на Катар в момента разполагат само с 12 многоцелеви изтребителя Dassault Mirage 2000-5EDA/DDA и шест въоръжени УТС Alpha Jet E. Страната поръча 24 броя многоцелеви бойни самолети Dassault Rafale EQ/DQ (шест от тях са двуместни) през май 2015 г. Машините трябва да започнат да пристигат от средата на 2018 г. и тяхната доставка ще приключи до 2020 г.

Точната конфигурация на F-15QA е неизвестна, но най-вероятно ще става въпрос за вариант на F-15 Advanced Eagle, който Boeing рекламира от известно време. Този вариант има две допълнителни точки за окачване под крилото, може да бъде оборудван с много голям цветен дисплей в пилотската кабина, опционално управлението е електродистанционно, може да се избира между два AESA радари – AN/APG-82(V)1 или AN/APG-63(V)3, задвижването е от два General Electric GE F-110-129, изтребителят е снабден с нашлемни системи JHMCS и за двете кабини, има нова дигитална система за РЕБ и много други подобрения.

Една от отличителните черти на Advanced Eagle е възможността да се носи много голям боен товар, благодарение на много точки за окачване и въвеждането на многозарядни държачи. Така например вариантът може да носи 16 броя AIM-120, четири four AIM-9X и две противорадарни ракети HARM.

Сделката се финализира на фона на изострените отношение между Катар и Саудитска арабия, което доведе до дипломатическа изолация на катарското кралство. Доставките на F-15QA, обаче едва ли могат да се чакат преди 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Средната цена на един F-35 продължава да е над $200 млн.
Следваща публикация
Gripen E извърши първи полет
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню