Gripen E извърши първи полет

3 прочитания

Първият прототип на следващото поколение Gripen извърши първия си полет днес, 15 юни 2017 г., от заводското летище в Линчопинг. Полетът е преминал успешно.

Първият прототип на Gripen E, който носи индекса 39-8, е излетял в 10,32 часа местно време. Полетът е продължил точно 40 минути и е бил без забележки. Машината е летяла над шведската провинция Йостергьотланд.

Според съобщението на Saab по време на първия полет са били изпробвани различни функции и полети режими, включително прибиране и спускане на колесника.

Пилотът-изпитател Маркус Ванд разказва, че самолетът се е държал изключително стабилно във въздуха и поведението му е съответствало на това, което е било отработвано в симулатора.

Saab планира да задейства три прототипа в изпитанията на следващото поколение Gripen. Полетелият днес 39-8 ще се използва за тестове на конструктивните промени по самолета, както и изпитания на общите летателни характеристики. Следващият прототип 39-9 ще тества тактическите системи на борда на изтребителя, а последният прототип 39-10 ще бъде еквивалентен на серийните машини. Освен това ще продължат полетите с демонстраторът Gripen Demo (39-7), който се използва основно за тестова платформа за софтуерните подобрения.

Gripen E е задвижван от един реактивен двигател GE Aviation F414. В сравнение с модела C/D има по-голяма далечина на полет, повече точки за окачване на боен товар, по-голям полезен товар и по-голяма продължителност на полета. Освен това има значителни подобрения по авиониката, системата за самозащита и радар с електронна фазирана антенна решетка.

Оригинално първият прототип трябваше да полети в последното тримесечие на 2016 г., но полетът бе отложен за второто тримесечие на тази година за да може да се отработи софтуера на изтребителя. Въпреки това забавяне с около половин година от Saab имат намерение да спазят срока за доставка на първите серийни изтребители за шведските и бразилските ВВС през 2019 г. Доставките за Швеция ще продължат до 2026 г.,а тези за Бразилия до 2024 г.

За сега следващото поколение Gripen е поръчано от Швеция (60 машини с опция за поне още 10 – 20) и Бразилия (36 самолета, осем от които ще са двуместните Gripen F, но страната вероятно ще поръча общо около 100 такива машини за да замести целия си арсенал от бойни самолети).

Saab участва с Gripen E/F в процесите за покупка на нови изтребители в Белгия, Финландия и Индия.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Катар подписа за 36 броя F-15QA
Следваща публикация
РСК „МиГ” работи с ОАЕ по изтребител от следващо поколение
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню