Константин Попов изказва възможността да се преговаря с тримата доставчици едновременно

0 прочитания

Председателят на комисията по отбрана Константин Попов лансира идеята за започване на преговори с всички потенциални доставчици на нов изтребител и съобщава, че е възможно да се приеме от Народното събрание нов инвестиционен проект за придобиването на нов боен самолет за ВВС. Тези изказвания той прави в интервю за телевизия „Канал 3”. Публикуваме цялото интервю.

– От компанията Gripen (реално това е Saab – бел. ред.) настояха на пресконференция по-ускорено да започнат преговорите?
– Аз имах също среща с посланика на Швеция, с военното аташе, говорихме по тези теми. Аз ги запознах и с решенията на КСНС, как са свързани нашите бъдещи действия по завършването на анализа, подготовка на плановете, така че да може от трите вида въоръжени сили да се развиват паралелно, единно, и естествено, ще продължим това, което служебното правителство започна, но не довърши – допълнително преговори с трите претендента. Разбира се, в МО сега работят сериозно по това как да се разпредели бюджетът, за да може да се изпълнят тези решения на КСНС. Там трябва да има има и общо разбиране с Министерство на финансите. И ако се наложи дори, може би, може да се наложи прегласуване на някои от проектите за инвестиционни разходи в парламента.
Ако това е решението на МО, за да има възможност да се преприоритезират всички проекти, естествено, че ще трябва да се мине през парламент. И точно това е голямото предизвикателство сега пред МО – как, с какви аргументи ще дойде в парламента. Когато има точни разчети и правилно предложение, ще има решение на парламента. Ако не е добре обосновано това предложение, разбира се, че ще подлежат на много критики и се надявам те да ги избегнат.

– Да се намалят парите ли, или да се разсрочат във времето?
– Зависи, има финансова схема за разплащане и ако тя е различна от тази, която е гласувана в парламента, очевидно ще трябва да се прегласува това в парламента, защото такива са процедурите. Но нека да видим как ще завърши работата в Министерство на отбраната.

– Казахте, че сте се срещнали с шведския посланик. Шведски са Gripen-ите. Очевидно западните хора не ги интересува дали едно правителство е служебно, или не, а това, че е взето решение да се водят преговори с тяхната фирма и следващите дърпат назад. Не ни ли дискредитира това?
– Служебното правителство не каза, напротив – потвърди и служебният министър Стефан Янев, че оттук-нататък преговори ще се водят с всички.

– Но Gripen бяха фаворити.
– Те всъщност казаха – приемаме така направения протокол. И тук тази нерешителност на това правителство отвори вратата за следващи преговори, което за мен все още подлежи на уточняване – къде, какво, кога, как и затова чакаме предложенията, които ще дойдат от МО.

– Шведският посланик ли поиска срещата с Вас?
– Да, те и се срещнаха не само с мен – и с министъра на отбраната, и с доста други хора.

– Изказаха ли притеснения от решението на КСНС, че е възможно да се отложи и разсрочи този проект за модернизация във времето?
– Ама вижте, те могат да имат всякакви притеснения хората, но ние взимаме решенията. Все пак ние сме хората, които ще дават парите на българския данъкоплатец и ние се грижим за него, за България, за способностите ни да изпълняваме задачите си. Така че, те могат да имат притеснения. Всеки може да има притеснения. Ние ще защитаваме най-вече и основно нашите интереси.

– Липсват ли ни средства за този проект за изтребителите, че се иска разсрочване във времето и за колко години?
– Вие сте безкрайно права, че парите в бюджета и в МО не са безкрайна величина. И според мен това е голямото предизвикателство на Министерство на отбраната – по-реалистично да подготви нещата. Разбираме желанието на всички този лист на желанията да стане лист на изпълнението. Нормално е, аз съм бил и командир на ВВС, и началник на отбраната, всички искаме повече. Но трябва да се съобразяваме и с реалностите. По-важното е да се покаже желание от правителството и политика за увеличаване на военния бюджет и не на последно място – грижата за личния състав, където сме единни с опозицията. Което аз много приветствам, защото тук, ако наблюдателите са по-внимателни, ще забележат лека еволюция в позицията на БСП и тя е в правилна посока.

– Кога го виждате във времето – кога правителството ще предложи на парламента прегласуването?
– Знаете, че на КСНС участниците се обединиха около общи теми и позиции. На 20-ти този месец трябва да се направи анализът. Това са убийствени срокове. Какъв анализ можеш да направиш задълбочен, сериозен, но до 30-ти трябва да има изготвен план и той да казва какви финансови ресурси и как са разпределени, така че да може тази обединена позиция на КСНС да бъде покрита с решение.

– Може ли до ваканцията на парламента да прегласувате проектите за модернизация?
– Ако са строго убедителни – това не е толкова голям проблем за кратко време да мине през Министерския съвет, да бъде предложено и гласувано в парламента.

– Тоест, може до 1 август парламентът да прегласува решението за изтребителя?
– Разбира се, но все пак нека видим какво ще свършат в Министерството на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
МО търси изпълнител за удължаването на ресурса на КСА-2
Следваща публикация
Концесията на летище София тръгва отново през септември
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню