Airbus Helicopters обяви създаването на нов технологичен демонстратор

8 прочитания

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters обяви днес, 20 юни 2017 г., в рамките на авиосалона в Бурже, че ще създаде нов демонстратор на високоскоростен вертолет, който ще бъде наречен Racer (състезател).

Новият демонстратор ще върви по стъпките на предишния проект на компанията X3. Основните изследвания ще са насочени към високоскоростния полет на вертолети с хибридно задвижване.
Racer се създава в рамките на инициативата на Европейската комисия CleanSky 2.

Машината ще има хибридно задвижване, което в случая на Racer значи, че освен носещия винт, тя ще е снабдена и с два бутащи тинове, разположени в краищата на късо крило. Тези винтове ще се задвижват през валове от основния редуктор на вертолета.

С Racer компанията иска да тества търговските приложения на високоскоростните вертолети. Поради това демонстраторът ще е много по-близък до реален вертолет, който може да бъде вкаран в производство, от предишния демонстратор X3.

Точно и по тази причина с Racer не се очаква да се достигнат скоркостните рекорди на X3, който през 2013 г. достигна 472 km/h в хоризонтален полет. Въреки това, крайсерската скорост на Racer ще бъде над 400 km/h, което е доста над скоростта на съвременните вертолети.

Racer ще се задвижва от два газотурбинни двигателя RTM322. От Airbus Helicopters твърдят, че машината ще е построена от нулата, но разпространената графика показва сериозно сходство с модела H160, който в момента се изпитва.

Racer ще тества и други технологии, като например т.нар. „low-cost” електродистанционна система за управление. Това са приводи за задвижване на кормила, които работят по команда от компютър в рамките на традиционна механична система за управление. Това трябва да даде 80% от възможностите на електродистанционната система, при 20% от цената ѝ.

Освен това ще се тества възможността за изключване на един от двата двигателя при крайсерски режим на полет, с цел понижаване на горивните разходи.

Racer ще изпълни първи полет през 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
561 заявки във втория ден на Бурже
Следваща публикация
Boeing разкри първите детайли за своя нов пътнически самолет
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню