Boeing разкри първите детайли за своя нов пътнически самолет

3 прочитания

В рамките на авиосалона в Бурже американският самолетостроител Boeing разкри първите детайли около своя нов проект за създаване на пътнически самолет, който е прецелен в нишата между сегашните тяснофюзелажни и широкофюзелажни лайнери.

Концепцията, която се води като „New Midsize Airplane” (NMA – нов средноразмерен самолет) вероятно ще получи официалния индекс Boeing 797. Машината ще има композитно крило и фюзелаж, както при модела 787, но се очаква да е по-малък от него.

В началото на годината Boeing започна да представя официално концепцията си на потенциалните клиенти, като по неофициална информация са водени разговори с 57 от тях, и да изчиства заедно с тях евентуалните въпроси, както и да наглася изискванията на бъдещите оператори към новата машина.

Очаква се NMA да превозва 220 – 270 пасажери на дистанция до 9300 km. За сега Boeing показва само груб образ на новия самолет, който може да бъде видян на графиката по-горе между моделите 737 и 787.

Boeing ще продължи да залага на композитните материали при изграждането на новия си самолет, като ще работи усилено по въвеждането на по-модерни методи за тяхната изработка, които да ги направят по-евтини и по-добри.

В момента Boeing води разговори с двигателостроителите GE Aviation, Pratt & Whitney и Rolls-Royce за създаването на нов реактивен двигател с тяга от около 18 000 – 23 000 kgf. От тях ще се изисква възможно най-голяма степен на двуконтурност, като Boeing смята, че в идеални случай тя ще трябва да е доста над сега стандартната 10:1.

Boeing обръщат голямо внимание на намирането на оптимално сечение за фюзелажа, като според компанията те искат да постигнат комфорт в пътническата кабина, но без да целят голямо товарно отделение като при сегашните широкофюзелажни лайнери. Това е част от цялостната концепция за достигане на икономически показатели сходни с тези на сегашните тяснофюзелажни самолети.

От Boeing се надяват, че има пазар за около 4000 подобни самолета в следващите 20 години. Официалният старт на програмата се очаква догодина, а влизането в търговска експлоатация ще стане факт около 2025 г., което значи че първият полет ще бъде извършен около 2021 – 2022 г.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters обяви създаването на нов технологичен демонстратор
Следваща публикация
Boeing стартира 737 MAX 10
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню