Интерес от пет авиокомпании за свръхзвуковия лайнер на Boom

5 прочитания

Стартиращата самолетостроителна компания Boom Aerospace обяви в рамките на авиосалона в Бурже, че е събрала интерес за 76 евентуални поръчки от пет авиокомпании, за своя свръхзвуков авиолайнер, който трябва да влезе в търговска експлоатация след 2023 г.

Според изпълнителния директор на компанията Блейк Шол, част от тези заявки, по точно за 51 машини, са подплатени с авансови вноски, като се смята, че компанията до момента е набрала около $41 млн. капитал.

За сега само Virgin Group е идентифициран като потенциален оператор. Компанията на Ричард Брансън е заявила интерес към 10 самолета, чиято единична цена се изчислява на около $200 млн. (малко под каталожната цена на Airbus A330-200).

В момента Boom Aerospace приключва финалната конструкция на технологичния демонстратор XB-1 “Baby Boom” (на илюстрацията горе). Самолетът ще се задвижва от три реактивни безфорсажни двигателя General Electric J85-21. Машината ще бъде двуместна – за пилот и борден инженер. Тя ще трябва да провери аеродинамичната конфигурация и да тества поведението на композитни материали при продължителни свръхзвукови скорости. Последните промени по XB-1 включват добавянето на трети въздухозаборник, който ще черпи въздух от горната страна на фюзелажа.

XB-1 трябва да изпълни първи полет към края на 2018 г. С това ще започне изключително агресивен изпитателен график, който трябва да доведе до въвеждането в търговска експлоатация на свръхзвуков пътнически самолет.

Лайнерът ще се задвижва от три двигателя и ще превозва 55 пасажери в конфигурация от изцяло бизнес класа. Крайсерската скорост на машината се очаква да бъде около 2300 km/h при далечина на полет от около 8200 km. Това ще позволи прелитането на Атлантическия океан по маршрут от Ню Йорк до Лондон да отнема между 3 и 4 часа (в зависимост от ветровете). За сравнение в момента пътническите самолети изминават това разстояние за 7 – 8 часа.

Според Boom Aerospace цената на един двупосочен билет Ню Йорк – Лондон може да е $5000, което е напълно еквивалентно на цените на бизнескласата на авиокомпаниите днес.

Самолетостроителят обаче не смята, че продуктът му е предназначен само за трансатлантически полети и намеква, че има интерес от авиокомпании от Близкия изток и Азия, които искат да извършват значително по-дълги полети. Именно с тази цел компанията демонстрира на Бурже втора конфигурация на пътническия салон – 30 места в първа класа, като седалките могат да се превръщат в легла и 15 стандартни бизнес места.

Според изпълнителният директор на Boom Aerospace технологичният напредък в последните 50 години правят свръхзвуковия пътнически самолет напълно постижима цел. Така например развитието на композитните материали дава възможност за създаване на фюзелаж и крило с изключително сложни форми и в същото време олекотява цялостната конструкция. Планира се широко използване и на 3D принтери.

За сега пред Boom има множество въпроси без ясен отговор. Така например не е избран двигател за пътническия самолет, а набраният капитал до момента ще стигне само до първия полет на технологичния демонстратор. Вероятно ще има и някои трудности от гледна точка на авиационните регулатори, макар и от Boom да твърдят, че американската авиационна администрация FAA няма принципни забележки към цялостния проект. Друго предизвикателство ще е забраната за извършване на свръхзвукови полети над сушата (извън специализираните полигони), която е в сила за повечето страни по света.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Слаб от към заявки трети ден на Бурже
Следваща публикация
561 заявки във втория ден на Бурже
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню