Италианските ВВС ще извършват съвместен „ер полисинг” с българските изтребители

4 прочитания

Министерският съвет разреши на заседанието си днес, 21 юни 2017 г., съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на Италия.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

За съвместното изпълнение на задачите по усилване на въздушната охрана (ер полисинг) ВВС на Италия ще дислоцират в периода юли – ноември 2017 г. в авиобаза Граф Игнатиево четири изтребителя Eurofighter Typhoon и до 110 души персонал. Изпълнението на задачите ще се извършва в периода 15 юли – 15 октомври 2017 г.

Италианските дежурни самолети ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.

Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса, се казва още в правителственото съобщение.

Още през тази зима стана ясно, че се подготвя продължителна мисия по съвместен „ер полисинг” с Италия. Още тогава президентът Румен Радев гарантира, че България няма да плаща нищо за съвместната охрана на въздушното ни пространство.

През есента на миналата година се подготвяше и съвместен „ер полисинг” с Полша, като преговорите за това бяха доста напреднали. Страната ни трябваше да заплаща разходите на полската страна. Тогавашното политическо ръководство на МО набързо замете това, тъй като идваха избори, а Румен Радев напусна ВВС имано с мотив, че не е съгласен страната ни да плаща за това друг да охранява небето ни. По-късно служебният министър на отбраната Стефан Янев заяви, че охраната на въздушното ни пространство от Полша е можело да струва до 48 млн. лева годишно.

На 5 февруари 2016 г. Народното събрание прие промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволиха на съюзнически ВВС да изпълняват задачи по „ер полисинг” над България.

До момента единственият случай, когато се изпълняваше съвместен „ер полисинг” с ВВС на друга страна от НАТО бе в периода 9 – 16 септември 2016 г., когато в авиобаза Граф Игнатиево се пребазираха четири изтребителя F-15C от състава на Въздушната национална гвардия на САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов заговори за вкарване на нови изисквания към бъдещия изтребител
Следваща публикация
„Авионамс” получава лиценз от Русия за ремонт на вертолети
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню