„Авионамс” получава лиценз от Русия за ремонт на вертолети

7 прочитания

Българско авиоремонтно предприятие е получил руски сертификат за ремонт на вертолети от семейството „Ми”. Това е заявил пред журналисти на изложението в Бурже Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия.

„Ние сертифицираме отделните заводи, например в Европа, за поддръжка на машините от семейството „Ми”. Сертифицирахме съответно и завод в България”, заявява Шугаев.

По неговите думи в момента там се извършва ремонт на вертолети Ми-17 принадлежащи на афганистанските въоръжени сили.

Шугаев не посочва името на предприятието, но това може да бъде само пловдивския авиоремонтен завод „Авионамс”. Другото авиоремонтно предприятие у нас, което има възможности за ремонт на Ми-17, вече разполага с такъв лиценз и в момента не се занимава с изпълнение на ремонти по афганистански вертолети.

Реално най-вероятно става въпрос не за издаване на нов лиценз, а за подновяването на такъв. Предприятието работи по договор за капитално-възстановителен ремонт на 36 броя афганистански Ми-17, като първата машина вече е сдадена на клиента.

България наскоро национализира „Авионамс” и бяха изказани планове за ремонт там на цялата налична техника във ВВС съветско производство. Това обаче ще минава и през покупка на съответното оборудване и лицензи от Русия.

Свързани теми

Предишна публикация
Италианските ВВС ще извършват съвместен „ер полисинг” с българските изтребители
Следваща публикация
Димитър Стоянов: С каква цел отива проектът на ВВС във фризера?
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню