Комисията „Gripen” започна да заседава

3 прочитания

Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, започна да заседава днес, 5 юни 2017 г. Те бе създадена миналата седмица по предложение на ГЕРБ.

Заседанията на комисията, която вече неофициално е известна, като „Комисията „Gripen”, ще бъдат открити, но когато се гледа класифицирана информация, заседанията ще бъдат затворени. На първото си заседание тя определи какъв кръг документи ще бъде поискани за преглед и прие правилата за своята работа.

Комисията ще привика за обяснения широк кръг от лица свързани с проекта, включително и председателя на експертната комисия, както и хора от президентската администрация, но стана ясно, че няма да бъде търсен и самия президент Радев, тъй като комисията няма такива правомощия.

„Не може отговорни институции, като Президентството, да казват, че сме трибунал – не, не сме трибунал. Ние сме орган на Народно събрание. Въпросите са поставени и трябва да бъде отговорено. Има много въпроси, вие ще станете свидетели на тях по време на работата на комисията, които търсят своя отговор и ние сме длъжни да ги дадем”, заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ Емил Христов, който е председател на комисията.

Според Христов, комисията трябвало да възстанови доброто име на България, но не стана ясно какво и кой е развалил това име. Пак според депутатът от ГЕРБ трябва да се даде добър знак на нашите евроатлантически партньори, но отново не разясни какъв е този знак и за какво трябва да бъде даден той.

Комисията „Gripen” няма намерение да преподрежда класирането на експертната комисия, но ако открие нередности ще информира за тях премиера.

Следващото заседание на комисията ще е след около две седмици. Мандатът ѝ е два месеца, което значи че като се отчете парламентарната ваканция през август, работата ѝ трябва да приключи до първите дни на октомври.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с нова авиобаза
Следваща публикация
Аню Ангелов: Щом може да си позволим нов изтребител, естествено е да го изберем
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню