Аню Ангелов: Щом може да си позволим нов изтребител, естествено е да го изберем

18 прочитания

„Аз няма да взимам страна за никой от предлаганите изтребители. Нека да е Gripen. Спорът е безsмислен между нов и стар. Щом може да купите нов, естествено купувайте нов”, това заяви днес, 5 юли 2017 г. в сутрешни блок на БНТ1 бившият военен министър Аню Ангелов.

„Въпросът е как ще го придобием (Gripen – бел. ред.). Унгария и Чехия го взеха на лизинг. Унгарците на финансов, а чехите на оперативен. Тези две форми се различават значителен. При финансовия лизинг на определен период се дължи определена сума и в края изтребителят става ваш. При оперативния лизинг самолетите не са ваши в нито един момент – само ги ползвате”, разяснява Ангелов.

Той обяснява, че през 2013 г. се е опитал да финализира процесът по покупка на нов изтребител за ВВС, но правителството „Борисов 1” е подало оставка преди това да може да се случи.

„На нас ни беше определен бюджет от Министерски съвет от 700 млн. лева. В тези рамки трябваше да се вместят всички. Тогава в началото на 2013 г. комисията прецени, че трябва да вземем втора ръка модернизиран F-16, тъй като самолетът Gripen не можеше да влезе в тази рамка. Сега нашата страна забогатя и са отпуснати два пъти повече пари и то само за първия етап”, разказва бившият военен министър.

Според Аню Ангелов с тези 1,5 млрд. лева е трябвало МО наново да поиска оферти от всички държави, които произвеждат изтребители. Това не било направено и е била запазена старата концепция, че все едно имаме 700 млн. и трябва да избираме между стар и нов изтребител.

„Естествено, при тези условия от 1,5 млрд. лева, комисията съвсем нормално избра Gripen”, казва още Ангелов.

Бившият министър смята, че може да отправяте запитвания за Rafale, за нов F-16 и те ще дадат цена. Такова нещо не е правено.

„Хубаво е да се проведат разговори, особено със САЩ, за да се види какви са възможностите за покупката на нов изтребител”. казва той.

Ангелов заключва, че не трябва да се бърза с това решение и изказва тезата, която се изтъква от много поддръжници на покупката на употребявани F-16, че ако се заложи на Gripen C/D в следващите 30 – 40 години няма да може да придобиете нов самолет, бил от от пето или от шесто поколение.

Думите на Ангелов търпят коментар  в тази си част за запитванията за нови F-16 и нови Rafale. България е искала информация за новопроизведени F-16C/D в 2011 г. Тогава ни бе дадена ориентировъчна цена от $1,3 млрд. за осем самолета. Въпросът за нови Rafale е безпредметен. Ако се види сделката за Египет ще се разбере, че единичната цена на изтребителя с логистика и определен набор от въоръжение е около €220 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Комисията „Gripen” започна да заседава
Следваща публикация
Нова доза престрелки около изтребителната авиация
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню