ВВС с нова авиобаза

3 прочитания

Днес, 6 юли 2017 г. се проведе тържествена церемония по повод преминаването на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” по ново длъжностно разписание и трансформирането ѝ в авиобаза. Това съобщават от ВВС.

Официални гости на мероприятието бяха командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на отдел „Операции” в Командването на ВВС полковник Красимир Кръстев и подполковник Светослав Василев от сектор „Бойна готовност и бойно дежурство”.

Полковник Кръстев прочете заповед на министъра на отбраната, с която от 1 юли 2017 г. авиогрупата преминава по ново длъжностно разписание и се трансформира във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” на пряко подчинение на Командира на ВВС.

Командирът на ВВС генерал майор Цанко Стойков приветства личния състав на авиобазата с постигнатите високи резултати при изпълнението на поставените задачи:

„През изминалите години вие постигнахте значителен ръст в подготовката на летателния и инструкторски състав, подобрена бе нормативната база, успешно се справихте с програмата за интензивна летателна подготовка и вече предавате своя опит на по-младите пилоти”.

Той начерта перспективите за развитие на формированието като Военновъздушна учебна база. Задачите, които базата ще продължи да изпълнява са свързани с повишаване на летателната подготовка на командно-инструкторския състав, подготовка на млад летателен състав от авиационните формирования на ВВС, продължаване на обучението на летци по програмата за интензивна летателна подготовка, летателно обучение на курсантите-летци от Факултет „Авиационен”, обучение и професионална квалификация на сержанти и войници за нуждите на ВВС.

Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” е създадена през 2001 г. като структура за военна подготовка и квалификация на кадри за нуждите на ВВС. Тя заедно с Факултет „Авиационен” се явяват наследници на дългогодишните традиции на военновъздушните училища и школи, които са функционирали на Летище Долна Митрополия.

През 2006 г. към нея преминава и съставът на авиобаза Каменец. В резултат на проведените реорганизации през 2012 г. бе включена в състава на 3-та авиационна база Граф Игнатиево с името Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и функционира като център за летателно обучение на млади пилоти и професионална подготовка на кадри за нуждите на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Политическите скандали могат да забавят процеса на модернизация
Следваща публикация
Комисията „Gripen” започна да заседава
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню