Textron Aviation представи нов турбовитлов карго самолет

31 прочитания

Textron Aviation стартира работа по създаване на двудвигателен турбовитлов карго самолет под означението Cessna 408 SkyCourier. Проектът тръгва с поръчка за 100 машини от куриерския гигант FedEx.

Каталожната цена на поръчката е $550 млн., а новият самолет до голяма степен се е устремил към пазарната ниша на Beech 1900, който не се произвежда от 15 години.

Преди седем месеца FedEx са се обърнали към Textron Aviation с молба за създаване на изцяло нов карго самолет, който да замени сега експлоатираните Cessna 208 Caravan и ATR 42.

В разработката на SkyCourier ще се използват голям брой готови системи и агрегати, заради което първия полет ще бъде през 2019 г., а влизането в търговска експлоатация се планира за следващата година.

От Textron Aviation описват конструкцията си като „работен кон”, който няма нужда от луксове и твърде нови технологии. Машината ще бъде дълга 16,7 m и ще има размах на крилото от 21,9 m.

Самолетът ще има товарна кабина с квадратно сечение с височина и ширина от 1,78 m. Масата на полезния товар ще бъде 2725 kg. В товарния отсек ще може да се поместват три стандартни контейнера LD-3 или палетирани товари. Товаренето и разтоварването ще се прави през широка 2,21 m товарна врата.

Максималната скорост на самолета ще е около 370 km/h, като колесникът ще е непребираем. Далечината на полет ще е около 1750 km. Задвижването е поверено на два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6-65. Авиониката ще е Garmin G1000, а конструкцията ще е изградена от алуминиеви сплави.

Кабината е нехерметична, но се планира и създаването на пътническа версия с 19 седалки, ако се появи интерес към нея.

В договорът е заложено, че FedEx купува директно 50 самолета и си запазва опции за още толкова. Доставките ще са с темп един самолет месечно.

FedEx експлоатира чрез външни оператори около 240 броя Cessna 208B Super Cargomaster и около 25 броя от ATR 42-300F. В началото на месеца компанията стана стартов клиент на ATR 72-600F с поръчка за 30 машини и опция за още 20.

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят летателните изпитания на най-големия реактивен двигател
Следваща публикация
Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

FedEx купува карго версия на ATR 72-600

Американската авиокомпания FedEx Express, която е част от куриерската империя на FedEx, заяви, че ще купи карго версията на турбовитловия регионален самолет ATR 72-600, с което фактически стана стартов клиент на типа.

FedEx купува 24 нови карго самолета

FedEx Express купува 24 нови широкофюзелажни карго самолети – 12 броя от модела 767-300ERF и още толкова от модела 777F. Това обяви авиокомпанията и Boeing в съвместно съобщение.

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню