Умерен оптимист съм за новия изтребител

3 прочитания
alt

Министърът на отбраната о.р. генерал Аню Ангелов говори пред Красимир ГРОЗЕВ и Евгени АНДОНОВ за най-новите развития около българската военна авиация.

–    Какво наложи спирането от полети на МиГ-29?

–    Това се наложи от фактът, че бяха спрени полетите на МиГ-29 в цялата Руска федерация. Срещнах се с представителя на РСК МиГ у нас (Александър Александров, вторият български космонавт – бел. Ред.) и разбрах, че е ставало дума за един от прототипите на палубен МиГ-29. В началото на седмицата началника на ВВС има срещи с военновъздушното аташе на Русия у нас, освен това нашето военно аташе в Москва ще проведе някои срещи там и предполагам, че скоро след това ще вдигнем забраната. Това са нормални процедури, въпреки че става дума за друг тип МиГ-29. Нищо особено не е станало. Решението е взето от мен и генерал Попов.

–    Как ще коментирате скорощното ви посещение във Франция и присъствието ви на изложението в Бурже?

–    Имахме много ползотворни и информативни срещи. Разбрахме някои неща, които тук не се знаеха. Например, че дори и да сключим междудържавен договор за доставката на нови изтребители, фирмите производителки, които ще изпълняват тази поръчка могат да планират и осъществяват индиректен офсет. Освен това при разговорите със секретаря на ВВС на САЩ Майкъл Донъли достигнахме до общото разбиране, че трябва да изясним какво САЩ разбират под „регионален подход”, какво включва като пакет това партньорство. Наскоро при една среща в Брюксел много страни са изказали интерес към подобно съвместно купуване, но никой не може да вземе решение на база на тази малка информация с която разполагаме сега. Това за сега е политическа идея и трябва да бъде разработен целия пакет и да се види за какви цени говорим. Та договорихме със секретаря Донъли САЩ да изпратят възможно най-скоро по-подробна информация за този пакет. Може би най-важното от посещението във Франция е, че успяхме да подпишем споразумение с Eurocopter и разбира се да видим нашия първи вертолет AS 565 Panther. Септември месец трябва да дойде първия. Съвсем скоро изпращаме летци на курс за приучаване. През октомври и ноември 2011 г. ще дойдат и останалите два вертолета. Останалите плащания по сделката ще станат в началото на следващата година.

–    В петък казахте, че не сте оптимист за закупуването на нов изтребител при тези предложени цени.

–    Така е. Информацията, която получихме за приблизителните цени са смущаващи.

–    А цените на предложенията за изтребители втора ръка?

–    Дори и те са високи. На 27 юни ще получихм информация от Италия за употребявани изтребители Eurofighter. Очакваме и информация от други държави, които проявяват интерес да предложат нови многоцелеви изтребители за България

. –    За кои държави става въпрос?

–    За сега ще се въздържа да казвам за кои държави се касае, но скоро ще обявим и това. Ще анализираме и техните предложения, а в същото време върви и анализът на останалите предложения. При едно от предложението липсват спарки, което затруднява приемането на подобно решение.

–    Говорим за предложението за F-16 втора ръка, нали?

–    Да. При други предложения пък, самите цени са изключително високи. Но продължаваме да работим по темата. Никой не ни натиска да взимаме решението сега. Смятам, че към края на годината ще има точна яснота дали да предложим или да не предложим на Народното събрание за одобрение проектът за придобиване на нов изтребител.

–    Тоест все още сте оптимист, че до края на годината може да предложите проекта? Има ли възможност това да остане за 2012 г.?

–    Не. Ако ще взимаме решение за стартиране на тази процедура, то това трябва да стане до края на годината. По информацията, която имаме, на всички производители им трябват три – четири години от момента на сключване на договора до доставката на първите самолети. Поставили сме си срок тази програма да стартира до края на годината, за да може към 2015 г. да имаме нови изтребители. Но аз оставам умерен оптимист за този проект и считам, че може да се намери добро решение. Но армията се нуждае от всички модернизационни проекти, които сме заложили и трябва да правим много точни сметки за да има пари за всичко.

–    Ако има забавяне в процедурата за закупуване на нов изтребител ще продължи ли експлоатацията на МиГ-21?

–    Не. Експертите твърдят, че тяхната бъдеща експлоатация не е оправдана и те ще летят най-късно до края на 2012 г. Имаме 16 броя МиГ-29 и те са достатъчни за осъществяване на мисията по „еър полисинг”. Даже сега сключваме рамков договор за доставка на резервни части, ремонти и друга логистика за тях. Така трябва да осигурим поддръжката на самолета.

–    Има ли сблъсък между проектите за батальонна бойна група и нов многоцелев изтребител? Тоест къде да се излеят основните средства?

–    Не. Вижте формирането на батальонната бойна група не изисква обезателно много пари. Първо и най-важното, това е организационна структура, която най-напред ще получи всичко най-модерно, което има в Сухопътни войски. Едва след това, ако имаме достатъчно пари, може да поръчаме нови бронирани машини от клас MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – бел. ред.). След това до 2013 г. трябва да имаме формирана още една батальонна бойна група. В бъдеще трябва да имаме общо шест такива бойни групи, но трябва да подчертая, че формирането им по никакъв начин не е обвързано с изпращането им в Афганистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството отне летище Балчик от ВВС
Следваща публикация
Буревестниците в България – галерия
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню