Сърбия показа турбовитлов УТС

2 прочитания
alt

На 2 април бе официално представен новия сръбски турбовитлов учебно-тренировъчен самолет наречен Kobac (кобац – вид дребна граблива птица). Машината е разработена от сръбския авиационен завод Utva.

Kobac бе представен на сръбския министър на отбраната Драган Шутановац. Освен завода Utva в разработката му участва сръбския Военно-технически институт и държавното предприяти за търговия с оръжия Yugoimport-SDPR. Kobac е създаден на базата на лекия учебен самолет с бутален двигател Utva Lasta 95, който вече се експлоатира от ВВС на Сърбия и Ирак. Негов главен конструктор е Воислав Девич.

Kobac е предназначен за използване в качеството си на учебно-тренировъчен самолет и влиза в един клас с машини като Pilatus PC-9. Машината ще може да носи оръжия и да се ползва за лек щурмови самолет.

Kobac има маса празен от 970 kg,  нормална излетна маса от 1325 kg, максимална излетна маса от 1700 kg, максимална скорост в хоризонтален полет от 500 km/h и маса на бойния товар от 500 kg. Екипажът ще разполага с катапултни кресла, а оръжието ще може да се носи на четири точки под крилото. Задвижването ще се осъществява от един турбовитлов двигател от неназован тип и вероятно мощност от порядъка на 400 kW.

Първият прототип на Kobac ще направи дебютния си полет през 2013 г. В момента се строи и втори прототип. За сега няма обявен стартов клиент, но се предполага, че Сърбия ще купи самолета в неназовано количество.

alt

alt

 

Свързани теми

Предишна публикация
Корея получи последните F-15K
Следваща публикация
Eurofighter все още разчита на победа в MMRCA
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню