Eurofighter пое напълно охраната на Италия

2 прочитания
alt

Eurofighter Typhoon от състава на ВВС на Италия пое напълно задачите по охраната на италианското небе, след като замести в тази роля и последния F-16. От както бе приет на въоръжение през 2004 г. до сега Eurofighter е попълнил състава на общо четири ескадрили, базирани на две летища – Гросето и Джоя дел Коле и от 24 май Eurofighter е единственият изтребител на въоръжение в Италия.

Заместването на F-16 с по-модерен боен самолет ще даде на италианските ВВС нови бойни възможности по отношение на ефективността на изпълняваните мисии, както и ще улесни логистиката, тъй като на въоръжение ще има само един тип изтребител.

Италия взима на лизинг от САЩ 34 броя (четири от тях се ползват за резервни части) F-16 в рамките на програмата “Peace Caesar”. За време на девет годишната експлоатация са загубени шест самолета.

До момента на Италия са доставени 62 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и те охраняват въздушното пространство не само на Италия, но и на Албания и Словения. През 2011 г. участваха в операции над Либия, където при изпълнение на операции за налагане на зоната забранена за полети и ескорт на приятелски самолети, бяха навъртени 1294 часа във въздуха от базата за предно разполагане Трапани, Сицилия.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Корея пазарува за $8,3 млрд.
Следваща публикация
Тренировъчни полети в Безмер
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню